2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban

Az Örök műanyag címre keresztelt alkotás Liina Klauss művész, Skye Moret amerikai kutató, Moritz Stefaner adatelemző és a strandot megtisztító önkéntesek együttműködéséből született meg.

A rendhagyó installáció azt szemlélteti, hogy az 1950-es évek óta gyártott 8,3 milliárd tonna műanyag milyen környezeti hatással jár. Lina Klauss szerint azonban céljuk volt az is, hogy rámutassanak:

a tudomány új ismereteket ad nekünk a világról, a művészet új perspektívákat ad a megfigyeléséhez, a kettő egyesítésének pedig óriási ereje van.

Az installációban szereplő színeknek szimbolikus jelentőségük van, hiszen a 8,3 milliárd tonna műanyaghulladék sorsát jelenítik meg. A fekete szakasz az összes valaha gyártott műanyagot szimbolizálja, amely aztán különböző színekre halványul, és külön folyamokká válik. A fehér az eldobottat jeleníti meg, a zöld az újrahasznosítottat, a vörös az elégetett, a kék a még mindig használt műanyaghulladékra utal. A különböző színek használata az installációban arányos a valódi statisztikai adatokkal.

Az elmúlt tíz évben a Klauss több mint ötven művészeti installációt alkotott meg a környezetvédelem jegyében Hongkongban, Indonéziában, Tajvanon, Thaiföldön és Malajziában.

Forrás: In2art/youtube.com
Neked ajánljuk
A szemét megsemmisítésének képei szembesítenek Budapesten a túlfogyasztás következményeivel A szemét megsemmisítésének képei szembesítenek Budapesten a túlfogyasztás következményeivel Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam