2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet monumentális szépségét látva mintha az idő is megállna

A GÆG művészkollektíva legújabb alkotása egy különleges és elgondolkodtató élménnyel ajándékozza meg a svájci Fuorcla digl Leget hágónál található, önmagában is impozáns sziklakapuhoz látogatókat.

Az És végül (Und Endlich) címre keresztelt installáció egy hatalmas, két méter átmérőjű órából áll, amelyet Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek egy mozgásérzékelővel ellátott mechanizmussal egészítettek ki:

amint a látogató az óra közelébe ér, a mutatók mozgása lelassul, majd teljesen megáll.

Az erózió formálta sziklakapu erőteljes, a természet hatalmáról tanúskodó szépségével kiegészítve ez a különleges élmény – az idő megtorpanása –  kizökkenti a látogatót a modern civilizáció által diktált időszámításból, pár pillanatra esélyt adva az idő szubjektív átélésének, a lelassulásnak. 

Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek Und Endlich (És végül) című alkotása a Fuorcla digl Leget hágónál 
Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Az alkotók szándékai szerint az installáció a társadalomkritikát sem nélkülözi: a folyamatos fejlődést éltető eufóriával szembehelyezkedve egy totális állandóságban létező, utópisztikus valóság illúzióját hozták létre, ami egyben az emberiséget fenyegető kihívásokkal szembeni cselekvés lehetőségét is ironikusan kérdőjelezi meg.

Az óra helyszíne úgy került megválasztásra, hogy komolyabb mászótudás és -felszerelés nélkül is megközelíthető legyen, elhelyezése során pedig fokozottan ügyeltek a környezet épségének megőrzésére.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A tenger alatt megbújó ősi rajzokat törölhet el örökre a klímaváltozás A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: undendlich.gaeg.net
Vissza
Hírfolyam