2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet monumentális szépségét látva mintha az idő is megállna

A GÆG művészkollektíva legújabb alkotása egy különleges és elgondolkodtató élménnyel ajándékozza meg a svájci Fuorcla digl Leget hágónál található, önmagában is impozáns sziklakapuhoz látogatókat.

Az És végül (Und Endlich) címre keresztelt installáció egy hatalmas, két méter átmérőjű órából áll, amelyet Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek egy mozgásérzékelővel ellátott mechanizmussal egészítettek ki:

amint a látogató az óra közelébe ér, a mutatók mozgása lelassul, majd teljesen megáll.

Az erózió formálta sziklakapu erőteljes, a természet hatalmáról tanúskodó szépségével kiegészítve ez a különleges élmény – az idő megtorpanása –  kizökkenti a látogatót a modern civilizáció által diktált időszámításból, pár pillanatra esélyt adva az idő szubjektív átélésének, a lelassulásnak. 

Wolfgang Aichner és Thomas Huber német képzőművészek Und Endlich (És végül) című alkotása a Fuorcla digl Leget hágónál 
Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Az alkotók szándékai szerint az installáció a társadalomkritikát sem nélkülözi: a folyamatos fejlődést éltető eufóriával szembehelyezkedve egy totális állandóságban létező, utópisztikus valóság illúzióját hozták létre, ami egyben az emberiséget fenyegető kihívásokkal szembeni cselekvés lehetőségét is ironikusan kérdőjelezi meg.

Az óra helyszíne úgy került megválasztásra, hogy komolyabb mászótudás és -felszerelés nélkül is megközelíthető legyen, elhelyezése során pedig fokozottan ügyeltek a környezet épségének megőrzésére.

Neked ajánljuk
Újabb madarak jelentek meg egy szegedi fűtőmű falán Veszélyeztetett madarak népesítik be a falakat Angliában Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: undendlich.gaeg.net
Vissza
Hírfolyam