2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Online tárlat szembesít egy lassan tengerbe vesző sziget drámájával

A drámai tengerszint-emelkedés miatt fokozatosan eltűnő nyugat-bengáliai szigettel és lakóival, valamint Mongólia elsivatagosodásával foglalkozik Lee Dae Sung dél-koreai fotográfus online tárlata a budapesti Koreai Kulturális Központ pandémiás kiállítássorozatában.

A budapesti Koreai Kulturális Központ idén tavasszal indított online fotókiállítás-sorozata a világjárvány idején kulmináló környezeti és társadalmi változásokra fókuszál. A sorozat Lee Dae Sung Futurisztikus régészet és Egy eltűnő sziget partján című kiállításaival zárul – ismertette a Prae.hu.

Lee Dae Sung Párizsban élő koreai fotográfus, az emberi tevékenységek bolygónkra gyakorolt hatása foglalkoztatja.

Most bemutatásra kerülő munkáiban az éghajlatváltozás, valamint a környezeti pusztítás alakította mongol régiót és az eltűnőfélben lévő Ghoramara-szigetet mutatja be.

A Ghoramara-sziget a nyugat-bengáliai deltavidéken található. Az éghajlatváltozás, különösen a drámai tengerszint-emelkedés folyamatosan mossa el a sziget partját. Az 1980-as évek óta a terület több mint 50 százaléka tűnt el a tenger eróziója miatt, minek következtében a lakosság mintegy kétharmada már elköltözött a szigetről. Az indiai kormány 20-25 éven belül hivatalosan is eltűntnek nyilváníthatja a szigetet. Lee Dae Sung Egy eltűnő sziget partján sorozatában a fokozatosan elsüllyedő szigetet és lakóit mutatja be.

Fotó: Lee Dae Sung/Koreai Kulturális Központ

Az alkotó másik, Futurisztikus régészet című projektében a mongol kultúrából elvesző nomád életmóddal foglalkozik. A jelenség szintén a klímaváltozás eredménye, az elmúlt 30 évben ugyanis Mongólia földjeinek 25 százaléka sivataggá változott, ami közvetlenül veszélyezteti a nomádokat. A fotósorozat arra tesz kísérletet, hogy létrehozzon egy skanzent egy valódi helyen, az elsivatagosodott Mongólia földjein, valódi emberekkel és állataikkal. A koncepció azon az elképzelésen alapul, hogy az érintettek a jövőben a túlélésük érdekében tulajdonképpen skanzenbe fognak kényszerülni.

Az aktuális online tárlat a Budapest Fotófesztivál programjaként 2021. szeptember 30-ig tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ virtuális galériájában, a THE온-ON felületen.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A tenger alatt megbújó ősi rajzokat törölhet el örökre a klímaváltozás A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: prae.hu
Vissza
Hírfolyam