2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A land art a természetből merít ihletet – de ha túlzásba viszik, károsíthatja is azt

Világszerte, így hazánkban is népszerű az emberi szemnek kellemes látványt adó, de az élővilágot károsító kőoszlopok építése.

A kövek óvatos egymásra rakása, azaz az úgynevezett stacking népszerű és meditatív szórakozás, ami hazánkban is hódít: például a Dobogókőnél eredő Bükkös-patakot is többfelé látványos kavicstorony ékesíti – idézi a Balatoni berkek Facebook-csoportjának közleményét a Hello Vidék.

Sokan nem tudják azonban, hogy ez a szórakozásforma igen káros lehet a természetre.

A mederanyag legcsekélyebb bolygatása is jóvátehetetlen környezeti károkkal járhat, mivel a kövekre tapadó, alattuk lapuló vízi élőlények ilyenkor szárazra kerülnek vagy lesodródnak.

A kőrakosgatás akár az áramlás mértékét és dinamikáját is gyökeresen megváltozhatja, ezért például az amerikai nemzeti parkokban többnyire már tiltják ezt a foglalatosságot.

Forrás: DillonTheBiologist/youtube.com

Szerencsére a land artnak vannak sokkal kevésbé invazív, a természet szépségét a kímélésével együtt ünneplő ágai – ihletet meríthetünk például Richard Schilling, Hannah Bullen-Ryner vagy Walter Mason alkotásaiból.

Neked ajánljuk
Veszélyeztetett madarak népesítik be a falakat Angliában Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam