2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A land art a természetből merít ihletet – de ha túlzásba viszik, károsíthatja is azt

Világszerte, így hazánkban is népszerű az emberi szemnek kellemes látványt adó, de az élővilágot károsító kőoszlopok építése.

A kövek óvatos egymásra rakása, azaz az úgynevezett stacking népszerű és meditatív szórakozás, ami hazánkban is hódít: például a Dobogókőnél eredő Bükkös-patakot is többfelé látványos kavicstorony ékesíti – idézi a Balatoni berkek Facebook-csoportjának közleményét a Hello Vidék.

Sokan nem tudják azonban, hogy ez a szórakozásforma igen káros lehet a természetre.

A mederanyag legcsekélyebb bolygatása is jóvátehetetlen környezeti károkkal járhat, mivel a kövekre tapadó, alattuk lapuló vízi élőlények ilyenkor szárazra kerülnek vagy lesodródnak.

A kőrakosgatás akár az áramlás mértékét és dinamikáját is gyökeresen megváltozhatja, ezért például az amerikai nemzeti parkokban többnyire már tiltják ezt a foglalatosságot.

Forrás: DillonTheBiologist/youtube.com

Szerencsére a land artnak vannak sokkal kevésbé invazív, a természet szépségét a kímélésével együtt ünneplő ágai – ihletet meríthetünk például Richard Schilling, Hannah Bullen-Ryner vagy Walter Mason alkotásaiból.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam