2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elárvereztek egy amerikai őslakosok rajzaival díszített barlangot Missouriban

Az osage indián törzs vezetői csalódottságukat fejezték ki, ugyanis remélték, hogy megvásárolhatják a területet, hogy megvédjék és megőrizzék „legszentebb helyszínüket”.

A győztes licitáló 2,2 millió dollárt (649,7 millió forintot) fizet az eddigi magántulajdonosnak a Picture Cave néven ismert barlangért és a körülötte lévő 0,17 négyzet-kilométernyi hegyvidékes területért Warrenton város közelében, St. Louistól mintegy 97 kilométerre nyugatra.

A barlang szent hely, ahol a törzsek rituálékat tartottak, eltemették halottaikat. A Selkirk honlapja szerint

„több mint 290 prehisztorikus rajz látható falain, így ez az „őslakos emberek színes alkotásainak legnagyobb gyűjteménye Missouriban”.

„Az amerikai indiánok egyik szent helyszínének elárverezése nagyon rossz üzenet. Olyan, mintha elárvereznénk a Sixtus-kápolnát” – fogalmazott Carol Diaz-Granados, a St. Louisban lévő Washingtoni Egyetem kutatója, aki férjével, James Duncannel, az osage törzs történelmének kutatójával 20 éve vizsgálja a barlangot, és könyvet is írt róla.

Forrás: Selkirk Auctioneers & Appraisers/youtube.com

Az osage törzs hivatalos közleményében „szívet tépőnek” nevezte az árverést. „Őseink ezen a területen éltek 1300 éve. Ez a mi földünk volt. Elődeink százezrei vannak eltemetve Missouriban és Illinois-ban, így a Picture Cave területén is” – olvasható írásukban.

A barlang rajzai emberalakokat, állatokat, madarakat és mitikus lényeket ábrázolnak. Különböző eszközökkel, például elszenesedett növényi anyagokkal készültek.
Korábbi pigmentvizsgálatok szerint a rajzok legalább ezerévesek. A barlang a veszélyeztetett indianai szürke denevér otthona is. Bryan Laughlin szerint a barlang minden bizonnyal továbbra is védett és tisztelt helyszín marad. 

Neked ajánljuk
Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam