2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

A Metafizikus áthatolás egy zebrán – történetek vadászatról, természetről című kiállítás több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és a múzeum gyűjteményéből származó műalkotásokat mutat be a vadászati és természeti világkiállítás kísérőprogramjaként.

A tárlat keresztmetszetet nyújt arról, hogyan gondolkodnak ma a művészek természetről és vadászatról – hangsúlyozta Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója a csütörtöki megnyitón.

A több mint 30 kortárs művésztől kiállított munkák a reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be. Ókori, vadászattal kapcsolatos tárgyak és eszközök is kísérik a kortárs műalkotásokat: festményeket, szobrokat, fotókat és installációkat.

„Az intézmény gyűjteménye kellően tudja biztosítani egy kissé lazább, de mégis a természetre és a közvetlen napjaink problematikájára reflektáló bemutatást”

– hangsúlyozta Fabényi Julia, kiemelve, hogy bizonyos témakörök állandóan jelen vannak a művészetben: állatszimbolikák, etikai, morális felvetések, kuriózumok – áthallásos és metaforikus utalások formájában.

BAKSAI József: Semmi sincs… – Nikolaus Lenau / There is nothing 2016
Fotó: BAKSAI József/Ludwig Múzeum

Lőrinczy György, a világkiállítás kulturális programjaiért felelős kurátor arról beszélt, hogy a természetvédelmet, a halászatot, a vadászatot a művészettel az köti össze, hogy mindegyiket igazán csak szenvedéllyel és etikusan lehet művelni. 

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a csoportos kortárs kiállításon látható művek érdekességét az adja, hogy különféle irányzatokat képviselnek, és változatos technikával készültek. „Sokféle megközelítését élhetjük át a természetnek, a természet és az állatok, a természet és az emberek viszonyából. A kiállítás az emberi természet és lélek mély rétegei felől közelíti meg a témát, nem hagyva közömbösnek lenni a közönséget” – tette hozzá.

Esterházy Marcell: The End of a Long March, 2011
Digitális fotó, diasec giclée nyomat
Fotó: Esterházy Marcell/Ludwig Múzeum
Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva a fiatalokat szólítja meg a Közösségek Hete Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: onewithnature2021.org
Vissza
Hírfolyam