2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára

Különleges teremtményeket mutatott be a ENSZ klímahetére készített látványos fényjátékában egy dán művészcsoport. A telepes medúzák nem csak viszonylagos ismeretlenségük miatt kínáltak izgalmas témát: a föld szén-dioxid-körforgásában is kimagasló jelentőségük van.

Mintha pont az ünnepeltet nem hívnák meg egy születésnapi buliba – fogalmazott a valós felvételeket és animációt kombináló videó egyik készítője annak érzékeltetésére, hogy mekkora jelentőséggel bír a mélytengerek élővilága a légkör szén-dioxid-tartalmának szabályozásában.

Évente mintegy 2-6 milliárd tonna szén kerül és tárolódik az óceán úgynevezett szürkületi zónájába.

Az itt élő telepes medúzák rengeteg kisebb organizmusból, úgynevezett zooidákból (zoidok) épülnek fel. Az egyes egyedek pedig különböző feladatokat kapnak a kolóniában: valamelyik a zsákmányt vonzza, van olyan, amelyik a préda elejtésében vesz részt, de a szaporodásra és az emésztésre is specializálódhatnak.

A videó címe – Függőleges vándorlás (Vertical Migration) – arra a mozgásra utal, amelyet a különleges élőlények minden éjszaka megtesznek, hogy a felszínre, táplálékhoz jussanak.

A Vertical Migration című installáció trailere Fotó: Fotós neve/Ügynökség
Telepes medúza Fotó: flickr.com
Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: granthshala.com
Vissza
Hírfolyam