2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Híres flóra- és faunaábrázolásokból nyílik kiállítás Kaposváron

Az újkori, művészi szintű természettudományos ábrázolásoknak állít emléket a Rippl-Rónai Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely kedden nyílik Kaposváron, a desedai Fekete István Látogatóközpontban.

A múzeum könyv- és rovargyűjteményének válogatott anyagából álló Az illusztrációk aranykora – Híres flóra- és faunaábrázolások című tárlat a 17–20. század legjelentősebb közép-európai, több ízben magyar vonatkozású, és már a modern természettudományos alapelveket követő művekbe enged betekintést – írta az intézmény az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A nagyközönség olyan kiváló művészek, természettudósok műveit tekintheti meg, mint Maria Sybilla Merian, aki az elsők között figyelte meg és ábrázolta a rovarok fejlődési szakaszait, vagy az egyik legjelentősebb magyar botanikus, Kitaibel Pál, aki háromkötetes munkájában az akkori Magyarország növényritkaságait gyűjtötte össze.

A bemutatott korszakban az illusztrátori munkához egyszerre volt szükség kiemelkedő művészi készségre, kézügyességre, a fajok ismeretére és megfigyelőképességre

– mutat rá a múzeum közleménye. Csak így lehetett olyan valósághű ábrázolásokat alkotni, amelyek segítségével ma is fajra pontosan meghatározhatók az ábrázolt növények és állatok annak ellenére, hogy esetenként az ábrázolt fajok tudományosan még le sem voltak írva az illusztrációk készítésének idején.

Illusztráció Kitaibel Pál könyvéből  Fotó: © Rippl-Rónai Múzeum/cc by/Origo

Az érdeklődők a helyszínen egy, a kiállításon nem látható illusztrációkat bemutató rövidfilmet is láthatnak.

Neked ajánljuk
Senki sem akarja állni a cehhet Pótolhatatlan sziklarajzokat tesz tönkre a globális felmelegedés Plakátkampány biztat fenntarthatóságra a budapesti metróban Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam