2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keltsük életre a falakat!

A Plymouthi Egyetem kutatói elsőként vizsgálták mérsékelt égövi, korábban készült épületek falának utólagos élő fallá alakításának hatásait. Eredményeik alapján a falak „benépesítése” jelentős hőveszteségtől kímélheti meg az épületet.

A kutatócsoport az egyetem 1970-es évek előtt épült építményének két, egyforma kialakítású részén végzett kísérleteket – ismertette a National Geographic.

Az egyik falat élő homlokzattá alakították át úgy, hogy egy rugalmas, filc jellegű, zsebekkel ellátott szövetrendszert vontak rá. A zsebekbe került a föld, és ezekbe ültették a növényeket. A vizsgálatok során megmérték, hogy az átalakított falrész mögötti épület mekkora hőveszteségű volt, s összevetették az ugyanilyen, de növények nélküli falrész mögötti épülettel.

Eredmények alapján a növények több mint 30 százalékot csökkentettek a hőveszteségen.

A Building and Environment szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy a módszer ugyan új, ám már most látszanak az előnyei, így például az, hogy a biodiverzitást is növeli, vagy épp javítja a levegő minőségét.

Az élő falak növénytakarója nemcsak a hő elszökését csökkenti jelentősen, hanem maga is szénmegkötő, azonban azt még pontosan vizsgálni kell, hogy mely növényekkel lehet a legolcsóbban a legjobb eredményt elérni a gyakorlatban.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam