2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fekete doboz rögzíti a klímaváltozással vívott tusánkat

A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek.

Az alkotók célja az, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. Az „elpusztíthatatlan” tárolóeszköz ugyanis rögzíti, hogyan kezelte az emberiség a klímaváltozás okozta válságot.

A Föld fekete dobozát, amelyet a repülőgépeken található adatrögzítő inspirált,

2022-ben építik meg Tasmánia nyugati partjainál, egy földrajzilag és politikailag stabil területen.

A projekt résztvevői között vannak a Clemenger BBDO marketingkommunikációs cég munkatársaitól kezdve a Tasmániai Egyetem kutatóiig bezárólag művészek, kutatók és szakemberek.

„A Föld fekete doboza egy olyan szerkezet és eszköz, mely rögzít minden lépést, amelyet az emberiség tesz a közelgő klímakatasztrófa irányába vagy az ellenében” – mondta Jim Curtis ötletgazda, a Clemenger BBDO kreatív igazgatója.

„Ha megtörténik a legrosszabb, és a klímaváltozás következtében »lezuhanunk«, ez az elpusztíthatatlan doboz ott marad, és rögzít minden részletet. Így bárki marad hátra, vagy bárki találja meg ezután, tanulhat a hibánkból” – mondta Curtis.

A tíz méter hosszú fémmonolitot úgy tervezték, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, nap- és hőenergia táplálja. A műszer az internetre kapcsolódik, és egy algoritmus segítségével rendszeresen adatokat gyűjt a klímaváltozással kapcsolatban, majd automatikusan tárolja azokat.

Forrás: The Independent/youtube.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam