2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb madarak jelentek meg egy szegedi fűtőmű falán

A hazai harkályfajok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Szegedi Távfűtő Kft. és a Mondolo Egyesület legújabb természetvédelmi akciója: hatalmas zöld küllőt és erdei fakopáncsot festettek a Retek utcai fűtőmű falára.

A 2021-es év kiemelten fontos volt a Szegedi Távfűtő Kft. (SZETÁV) és a Mondolo Egyesület által közösen életre hívott Városmetamorfózis program számára. A szervezők a távfűtőművek tulajdonában álló épületek környezeti szempontú újraértelmezése mellett a hazai állatfajok védelmére hívták fel a figyelmet.

A Fűtőmű utcai óriástévés, a felsővárosi molnár fecskés, az odesszai sünös és a Vág utcai méhlegelős munkájuk után a Muralpaint falfestő csapat – Marton Ákos és Vinkó Leó – mostani alkotásukkal is a kulcsfajok védelmének fontosságát hirdetik.

A „küllős fűtőmű” a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen e fajcsoport képviselői is mind kulcsfajok. Kulcsfajok, hiszen az utódneveléshez készített odúik más fajok számára létfontosságúak.

A Muralpaint falfestő csapata egy több mint 200 négyzetméteres, két hazai harkályfajt ábrázoló dekorációval öltöztették új köntösbe az egyik tarjáni fűtőmű homlokzatát.

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV csapata az előző természetvédelmi street art projektjeikhez hasonlóan itt is QR-kódos ismeretterjesztő táblával látták el a falfestményt, ami egy környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az urbanology.hu-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr harkályvédőket.

Fotó: Mondolo/facebook.com

Az egyesület tagjai emellett két fatörzset is átalakítottak úgynevezett élőhelyfákká, hogy bemutassák: ami csak egy korhadt fatörzsnek látszik, az valójában rovarhotel és madárodú, ráadásul csekély anyagi ráfordítással a háztáji kiskertekbe is kihelyezhető dekoratív méhlegelő és madáritató is válhat belőle.

Neked ajánljuk
Képes lehet egy alkotás a bolygó megejtő szépségét és az emberi felelőtlenség rút nyomait egyszerre megmutatni? Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa A zöldegyetemek élbolyába került a Szegedi Tudományegyetem Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: szeged.hu
Vissza
Hírfolyam