2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fesztiválokon termelődő, elkerülhetetlen hulladék a művészetet is táplálhatja

A HybridCycle a Tiszta Balaton, tiszta művészet! fenntarthatóság-fókuszú programsorozatának kiegészítéseként több balatoni fesztiválon vette fel a harcot a rendezvényeken felhalmozódó, jellemző hulladéktípusokkal. A szervezet célja a művészet eszközeivel felhívni a figyelmet a fenntarthatóság legsürgetőbb kérdéseire.

A tömegrendezvényeken megpróbálhatjuk csökkenteni az általunk termelt szemét mennyiségét, viszont az elkerülhetetlenül keletkező hulladékokat sem mindegy, hogy milyen formában gyűjtjük. A megfelelő gyűjtési szokások kialakításában segít kiegészítő programjával a HybridCycle.

A rendezvényekhez illeszkedő, speciális gyűjtők kihelyezésével a gyűjtés technikai feltételei adottak, azonban a motiváció kevés lehet – ebben nyújt segítséget a HybridCycle programja:

a visszagyűjtött hulladékot művészeti célra hasznosítják újra, így a fesztiválszemét műalkotásként, dizájntermékként és kézműves foglalkozások alapanyagaként kap új életet.

A nyári gyűjtési program az északi part egyik festői szépségű falujában, Paloznakon indult, ahol 9. alkalommal rendezték meg a Paloznaki Jazzpikniket. A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye fesztiválra egy komplexebb gyűjtéssel készült a HybridCycle, óriás gyűjtőszigetek PET- és alumíniumtárolóiba dobhatták a már nem használt hulladékot a faluba látogatók, de a Balatonfüredi Borhetek programjain is művészeti célra gyűjtik a parafa dugókat, hulladékot. 

A fesztiválokhoz kapcsolódó közösségi hulladékgyűjtési program 2021-ben a Veszprémi Utcazene Fesztiválon zárult.

A visszagyűjtött hulladékból olyan alkotások készülhettek, amelyek vagy nagy méretű köztéri installációként, vagy önálló műalkotások formájában hirdették a környezetvédelem fontos üzeneteit és a megfelelő hulladékgazdálkodás jelentőségét. 

Fotó: HybridCycle/facebook.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vehir.hu
Vissza
Hírfolyam