2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékból készült köztéri alkotás Köveskálon

A Hybridart Camp nemzetközi alkotótáborban 2016 óta művészeti egyetemek végzett és jelenlegi hallgatói izgalmas alkotásokat valósítanak meg, melyek a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében, különböző típusú hulladékok felhasználásával készülnek.

Idén a HybridCycle és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. együttműködésével megvalósuló program részeként hét fiatal hazai és külföldről érkező művészhallgató csatlakozott a táborhoz – számolt be róla a Vehir.

A 10 napos fenntarthatóság-fókuszú alkotótáborban augusztus 24. és szeptember 2. között inspiráló Balaton-felvidéki környezetben készíthették el alkotásaikat a művészek.

A Hybridart Camp szakmai mentora Sinkovics Ede trash art képzőművész volt, aki különböző hulladékból készült alkotásairól ismert.

Többek között az ő nevéhez fűződik a zenei fesztiválokon visszagyűjtött sátrakból készített kép, amely David Attenborough arcképét, illetve olyan állatokat ábrázol, amelyek szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Sinkovics Ede segítségével a táborozók is arra keresték a választ, hogy hogyan születhetnek újjá értékként azok a már nem használt tárgyak, eszközök, amiket hátrahagyunk. Mint a portálnak elmondta: „az alkotó a művészetbe bújtatja a hulladékot, melyet így bemutatva tulajdonképpen a nézőt is kimozdítja a komfortzónájából azáltal, hogy egy nem szokványos anyagból lát műalkotást, és eközben szembesül a mindennapi fogyasztási civilizálatlanságunkkal.”

Fotó: Derzsi Matyi/vehir.hu

Idén a résztvevők a tavalyi év művészeti projektjét, a Collabyrinthet folytatták. A közösségi labirintus keretrendszerén kollázsszerűen foglalnak helyet az alkotások, a művészek környezetvédelmi kérdésekre adott egyedi reflexióit közvetítve.

A fenntarthatóság gondolatkörének népszerűsítésén alapuló köztéri installáció fő célja a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vehir.hu
Vissza
Hírfolyam