2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa

Hogyan ábrázolsz valami olyan megfoghatatlan dolgot, mint a mindig éppen a következő házsor mögött gomolygó szmog, valamit, ami ennyire elfolyó és nehezen felmutatható? Ez a kérdés indította el Kim Abeles különleges sorozatát, amelynek darabjait évtizedek óta a levegőszennyezés felhasználásával hozza létre.

Az amerikai művész 1987 óta dolgozik azon, hogy a láthatatlant láthatóvá, az absztraktot kézzelfoghatóvá tegye – legyen szó a klímaváltozás folyamatáról vagy a levegőben úszó apró koromszemcsékről.

A hetek alatt formát öltő szmogképei az elmúlt több mint harminc évben megszülettek papíron, textilen, üvegen, de újrahasznosított műanyag lapon és kerámiatányérokon is.

Leghíresebb sorozatában az amerikai elnökök portréit készítette el: a politikus környezetvédelmi intézkedéseit a szürke – a szennyezett levegőn eltöltött idő függvényében sötétedő – árnyalataival érzékeltette.

2020-ban saját, életnagyságnál nagyobb önarcképét készítette el, a járvány alatt pedig egy Fedélzeti székek a Titanicon (Deck Chairs on the Titanic) című képet, amely a Bobcat erdőtűz füstjének emlékét is őrzi.

Kim Abeles: Smog Collectors, 1987–2020
Fotó: fullerton.edu

Az alkotó és a műveiből nemrégiben bemutatott áttekintő kiállítás további képei a katalógusban és a The New York Times cikkében tekinthetők meg.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam