2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jakob Kudsk Steensen, a romolhatatlan ökoszisztémák monitorra álmodója

A csak „digitális kertészként” emlegetett dán művész elbűvölő kiterjesztettvalóság-installációi a természet elvarázsolt szimulációiba repítik a szemlélőt.

Kudsk Steensen a képzelet, a technológia és az ökológia határterületeit vizsgálja, olyan installációkat alkot, amelyekkel a látogatók új ökológiai valóságokat tapasztalhatnak meg. „Minden munkámban a táj és annak – a technológia által kínált – új megtapasztalási  lehetőségei foglalkoztatnak” – mondta el a Louisiana Channelnek. 

A művészt különösen a klímaváltozás következtében átalakuló kisebb ökosztisztémák hozzák lázba. Három-hat hónapot tölt el egy-egy helyszínen, kutatókkal interjúzik, felvételeket készít, talaj- és levélmintákat gyűjt.

A stúdiójába visszatérve az expedíción látott élőlényeket és helyszíneket digitális formába önti. Alkotásai azonban nem a természet egyszerű lenyomatai szeretnének lenni: „Kicsit átformálom, az érzékelés és tapasztalás új módjaira teremtve lehetőséget. Például vegyük egy fa levelét: gigantikusra nagyítom, mintha az erezete két méter széles csövekből épülne fel, és látod, ahogy pulzál. Megérintheted és körüljárhatod.”

Így például a kiterjesztett valóság segítségével személyes tapasztalatra tehetsz szert arról, milyen lehet az élet a föld alatt, a talajban.

Forrás: Louisiana Channel/youtube.com
Neked ajánljuk
Képes lehet egy alkotás a bolygó megejtő szépségét és az emberi felelőtlenség rút nyomait egyszerre megmutatni? Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa Milyen hangja van a hűvös szélben hajladozó jégvirágnak? Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam