2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészi kertek a méhek örömére

Egy különleges kezdeményezés indult útnak Nagy-Britanniában: az informatika, a művészet és a tudomány összefogásában létrejött projekt keretében a beporzók ízlésének kedvező, látványos és egyedi kertek jöhetnek létre. 

Milyenek lennének a kertjeink, ha a beporzók terveznék meg őket? Erre a kérdésre keres választ az a projekt, amely a veszélyeztetett rovarok igényeit figyelembe vevő algoritmus segítségével bárki számára lehetővé teszi, hogy az összetett szemű, repülő célközönég számára is tetszetős kerteket hozzon létre.

Az algoritmust kidolgozó Alexandra Daisy Ginsberg csodálatos digitális festményeinek hála terveinket 3D-s megjelenítésben vagy akár egy beporzó nézőpontjából is megcsodálhatjuk, majd a létrehozásukhoz szükséges útmutatót is letölthetjük.

Az első műalkotásszámba menő, 55 méter hosszú kertet Alexandra Daisy Ginsberg készítette el 2021 őszén a nagy-britanniai Cornwallban, és 2022 tavaszán borul majd először virágba. 

A Pollinator Pathmaker (Beporzóút-építő) címre keresztelt, a beporzók ízlésének megfelelő színű virágokból felépülő alkotás nemcsak a hasonló kertek létrehozását népszerűsíti, de az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához nélkülözhetetlen rovarok szerepét és aggasztó visszaszorulásukat is bemutatja.

Forrás: edenprojecttv/youtube.com

A kerttervező a www.pollinator.art oldalon érhető el.

Neked ajánljuk
Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Az átformált táj drámájáról született szimfónia Nevadában A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: pollinator.art
Vissza
Hírfolyam