2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Képes lehet egy alkotás a bolygó megejtő szépségét és az emberi felelőtlenség rút nyomait egyszerre megmutatni?

A The New York Times riportjának tanúsága szerint igen: az izraeli művész, Beverly Barkat műtermébe látogattak el, ahol a jövőben az új világkereskedelmi központ előcsarnokát díszítő Earth Poetica (A Föld költészete) című alkotás készül.

A művészt évekkel ezelőtt ütötte szíven az egykor gyönyörű tengerparton szemetet gyűjtögető gyerekek látványa. Azóta dolgozott benne a téma, de nem akart a megfogalmazáshoz más által már használt eszközökhöz nyúlni.

A születőben lévő alkotás egy négy méter átmérőjű földgömböt formáz: a fémvázat szójaalapú epoxival bevont műanyaghulladék tölti ki, művészi elrendezésben:

a különböző színű feldarabolt anyagok kívülről nem azonosíthatók – a szemlélő csak az óceánok és kontinensek valós arányait megidéző, különleges fényben játszó, a rózsaablakok szépségére emlékeztető paneleket látja.

Ugyanakkor a tervek szerint az alkotáson marad majd egy nyílás, ahol beleshetünk a „szőnyeg alá” – szembesülve a bolygót elborító csomagolások, megtépázott zacskók, elhagyott halászhálók csúf káoszával.

Az alkotás folyamatáról készült képeket érdemes megnézni a The New York Times oldalán.

Neked ajánljuk
Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam