2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Francis Bacon állatok ihlette festményeiből nyílik kiállítás Londonban

Az ír származású Bacon a 20. század egyik legismertebb művésze. A londoni Királyi Művészeti Akadémián megrendezett kiállítás célja, hogy Baconnek azokat a képeit mutassa be, amelyeket az állatvilág megfigyelése ihletett.

„Alapvetően úgy vélte, hogy a civilizáció vékony máza alatt végső soron mindannyian az állatvilághoz tartozunk” – idézi az intézmény kiállításainak igazgatóját, Andrea Tarsiát az MTI.

„A kiállítás feltárja, hogy Bacont mennyire megbabonázta az állatok mozgása: dél-afrikai utazásai során vadon élő állatokat figyelt meg, műtermét vadon élő állatokról szóló könyvekkel töltötte meg, és gyakran hivatkozott Eadweard Muybridge mozgásban lévő embereket és állatokat ábrázoló 19. századi fotóira.”

„Legyen szó csimpánzokról, bikákról, kutyákról vagy ragadozó madarakról, Bacon úgy érezte, hogy az állatok ösztönös viselkedését figyelve közelebb kerülhet az emberiség valódi természetének megértéséhez” – fogalmazott az intézmény a honlapján.

Fotó:  EPA/ANDY RAIN

Tarsia példaként említette, hogy Bacon jól ismert, hátrahajtott fejjel, kitátott szájjal sikító figuráit egy csimpánzról készült fotó ihlette.

Az 1992-ben, 82 évesen elhunyt Bacon, aki egy lótenyésztő fia volt, többször járt Dél-Afrikában. A kiállítás Bacon 50 éves pályafutását öleli fel, bemutatja korai vásznait és utolsó munkáit, valamint egy bikaviadalról készült festményeit, amelyek első ízben láthatók együtt. A Francis Bacon: Man and Beast című kiállítás január 29. és április 17. között tekinthető meg.

Forrás: Royal Academy of Arts/youtube.com
Neked ajánljuk
Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam