2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megrázó portrékon az emberi felelőtlenségről tanúságot tevő madarak

Egy fiókban kitömve látni az egykor napfényben fürdő tollakkal az eget hasító madarak sorát mindenképp megrázó élmény. Ha tudod, hogy már hasonlót sem fogsz repülni látni, mert egy faj egyik utolsó példánya fekszik elötted, az egy életre meghatározó inspiráció és küldetéstudat forrása lehet. 

Pontosan ezt élte át a kubai születésű, Amerikában élő festő, Alberto Rey. Az élmény hatására kezdte el festeni megrázó erejű sorozatát, amely egyszerűen az Extinct Birds Project (Kihalt madarak projekt) címet kapta.

Emlékei szerint kérdések sora ötlött fel benne a kitömött példányokat szemlélve: hogyan kerültek ezek ide? Hogy jutottak ezekhez a madarakhoz? Talán örülök, hogy begyűjtötték őket, hiszen megtapasztalhattam ezt – de ha a kihalás (akkor még) fenyegette őket, szabadott ezt tenni?

Úgy érezte, hogy ezek a fiókokban tárolt preparátumok, amelyek magukon viselik a tartósításításhoz szükséges brutális eljárások nyomait, sokkal kifejezőbben mesélnek a fajuk keserű sorsáról és az ember kegyetlenségéről, mint a kiállítótérben berendezett ágakon, az élet illúzióját keltve elhelyezett példányok.

A portrékon feltűnő, leégett gyufa nemcsak a méretek érzékeltetése, hanem az elmúlás és az emlékezés erős szimbólumaként is erős választásnak bizonyult.

Rey meggyőződése, hogy mióta a városba költözéssel az emberek elvesztették a kapcsolatot a vidékkel, nem érzékelik, milyen súlyú folyamatok zajlanak a természetben, hiszen nem szembesülnek vele – még a közeli, számukra elvben kézzelfogható tájban zajlókkal sem. A globális léptékű történéseket még nehezebb megérteni – ebben szeretne munkáival segíteni Rey is.

Forrás: Roger Tory Peterson Institute/youtube.com
Neked ajánljuk
Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: extinctbirdsproject.com
Vissza
Hírfolyam