2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összművészeti látomás a 2050-es évek Amerikájáról

Miami egyik neves történelmi műemléke február elején egy különleges művészeti esemény színterévé változott – a jelenben és a jövőben egyaránt. A Prelude to 2100 (Előjáték 2100-hoz) című performance 30, a színház, a tánc, a zene és a képzőművészet világából érkező alkotók együttműködéséből született meg.

A Deering Estate százéves épületegyüttese február 4. és 6. között négy napra előre utazott az időben, egészen 2050-ig. A közönség egy, a klímakatasztrófát feldolgozni és a hatásaival megküzdeni igyekvő lakóközösség mindennapjaiba pillanthatott be.

A színházi elemekkel tűzdelt kiállításban megjelenített karakterek maguk is művészek, akik a környezetszennyezés következményei elől vagy éppen lakóhelyük elvesztése miatt menekültek Miamiba. Történetesen maguk is egy kiállítás megvalósítására készülnek, de a külvilág eseményei és saját konfliktusaik ezt rendre meghiúsítják.

A bemutatott jelenetek a közösség fogalmát, a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottságot – a cselekvéshez szükséges hatalmat és annak hiányát, a veszteséget és a kötődést járják körbe.

Pillanatkép a Prelude to 2100 című előadásból Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Pillanatkép a Prelude to 2100 című előadásból Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Pillanatkép a Prelude to 2100 című előadásból Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Az előadássorozat a Live Arts Miami és az  #ARTiculatingClimate együttműködésében valósult meg, megálmodója, kurátora és koordinátora Susan Caraballo, aki munkássága során a művészi kollaborációban rejlő lehetőségek feltárására és kiaknázására törekszik, az ökológiai krízisről szóló párbeszéd elindítása érdekében.

Forrás: Live Arts Miami/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: liveartsmiami.org
Vissza
Hírfolyam