2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás veszélybe sodorta a tenger mélyén rejtőző antik szobrokat

Nápoly közelében, a Pozzouli-öbölben található a világ legnagyobb víz alatti múzeuma. Az elsüllyedt Baia városának kincseit évszázadokon át megőrizte a tengeri növényzet, mostanra azonban a környezeti hatások kikezdték a műalkotásokat.

Az ókori római város romjaira az 1960-as években bukkantak rá, az iszap és a tengeri növényzet pedig sokáig megőrizte az itt található műalkotások épségét, a klímaváltozás negatív hatásai azonban a feltárás során is megmutatkoztak; a Baia egyes részein erdőt alkotó neptunfű teljesen eltűnt, nem védi többé a szobrokat és mozaikokat – ismertette az Euronews.

A növényzet pusztulása miatt fokozott veszélyt jelentenek a kőzetevő tengeri élőlények, különösen egy bizonyos kagylófajta, de az árapály és tolvajok is pusztítják a műkincseket.

A viharok keltette hullámzás is erodálja a víz alatt maradt tárgyakat, a régészek iszappal és komolyabb szerkezetekkel próbálják védeni őket a megrongálódástól.

Baia víz alatti városa a régészeti park egyik legnépszerűbb attrakciója, évente mintegy 15 ezren látogatják, egyes darabjait pedig kiemelték a vízből, és most szárazföldi múzeumok termeit díszítik.

Forrás: euronews (magyarul)/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam