2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan képzelik el a fiatal művészek világunkat 2057-ben?

Erre a kérdésre keresi a választ a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2057 – Személyes utópiák című idei évi nyílt pályázati felhívása, amelyre április 4-ig jelentkezhetnek online a 35 éven aluli képzőművészek. A legjobbak munkáit pedig a szentendrei MANK Galériában rendezett csoportos kiállításon mutatják be.

A 2022-es esztendő kurátori koncepciója szerint a pályázat a jövővel kapcsolatos művészeti elgondolásokra épül. 2057 – Egy évszám a jövőből. Egy olyan évszám, melynek eléréséhez pontosan annyi időnek kell eltelnie, mint amennyit már a pályázók születésük óta megéltek.

Talán nem is tűnnek olyan távolinak a 2050-es évek. Mégis sokan már most egy olyan évtizednek jósolják, mely fordulópontot jelent majd az emberiség életében. Jövőelemzők szerint a Föld kapacitásainak végső kihasználását – már ha ebben a formában folytatjuk az erőforrások felhasználását – ezekre az évekre érjük el.

Ám amilyen gyorsan fejlődnek a technológiák, és amilyen léptékben zajlik már most a hétköznapi életünk átformálása, lehet, hogy addigra megtaláljuk a valóban fenntartható élet kulcsát.

Már jelenünkben is, de a jövőben még inkább megkérdőjeleződik tehát, hogy mit jelent az emberi és mit az isteni minőség? Milyen fejlődési lehetőség áll még az emberiség előtt? Hogyan változnak meg közösségeink a jövőben, ahol a boldogulás kulcsa a gyors és hatékony tudásmegosztás?

Most még csak kérdéseink vannak a jövőt illetően, de a művészek víziói és meglátásai izgalmas alternatívákra világíthatnak rá. A MANK kíváncsi a fiatal művészgeneráció vízióira, szubjektív válaszaira, melyet a 2057 – Személyes utópiák című tárlaton szeretnének bemutatni a kiállításlátogatók számára. A kiállítás kurátora Sipos Tünde művészettörténész lesz.

A MANK galéria Szentendrén Fotó: MTI/Kovács Attila
Neked ajánljuk
Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten Fájdalmas, de kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz tölgyet (videókkal) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: alkotomuveszet.hu
Vissza
Hírfolyam