2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék értékes – olykor újrahasznosítás nélkül is... sőt!

Dollármilliókat érő műalkotásokat talált a szemétben egy amerikai autószerelő. A hulladékból kiguberált porlepte tárgyak a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak.

Dollármilliókat érő elhagyott festményeket és más műalkotásokat talált egy amerikai autószerelő egy szemeteskonténerben, amelybe egy pajta tartalmát ürítették ki Connecticut államban 2017-ben – írta meg a Hearst Connecticut médiacsoport alapján a MTI.

Hines ismert volt csomagolóművészként is, pályafutása során tucatnyi nagy New York-i középületet és egyéb objektumot, köztük a Washington téri Diadalívet bugyolált be szövettel, hasonlóan a világhírű Christóhoz és Jeanne-Claude-hoz, akik Európa-szerte csomagoltak be híres építményeket, köztük a párizsi Diadalívet.

A becsomagolt Washington diadalív (1980) Fotó: Images Press/Getty Images

A connecticuti pajtában bebugyolálva talált festmények jó részén autóalkatrészek láthatók, ezért gondolta úgy egy fuvarozó, hogy autószerelő barátját, Jared Whipple-t érdekelhetik a képek, a szobrok és rajzok.

A több száz „lelet” értékét megismerve a szerelő úgy döntött, hogy a művek egy részét eladja, és egy New York-i galériával együttműködve kiállításokat rendez belőle a májusban kezdődő árusítás előtt. A festményeket darabonként 22 ezer dollárért, a rajzokat 4500-ért remélik eladni.

A „kincs” megtalálása óta a szerelő beleásta magát a New York becsomagolójaként emlegetett művész munkásságába, amelybe valósággal beleszeretett, és felvette a kapcsolatot a családjával is, amely megengedte neki, hogy megtartsa a talált műveket.
Whipple azt mondta, az a célja, hogy Hines bekerüljön a történelemkönyvekbe.

A fellelt festmények egy része a Daily Mail cikkében tekinthető meg.

Francis Hines (jobb oldalon) 2008-ban, egy kiállítás megnyitóján Fotó: Patrick McMullan/Getty Images
Neked ajánljuk
Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam