2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy bálványfa girbegurba gyökérzete köztéri szoborrá avanzsált Budapesten

A Föld napja alkalmából egy 50 éves, elpusztult bálványfa gyökérzetrészletét állította ki közterületen a II. kerületi önkormányzat.

A Lövőház utcában kiállított gyökérzetrészlet súlya a kiemeléskor közel három tonna volt – ismertette Őrsi Gergely polgármester bejegyzése alapján a Telex.

Az elpusztult Bimbó úti bálványfa minden évben több százezer levelet hajtott, melyek összesített alapterülete elérhette az 1000 négyzetmétert.

Élete során akár 20 millió köbméter levegőt is megtisztíthatott, és minden évben fedezte egy ember oxigénigényét.

A fa gyökérzetének részletét azért állították ki a Föld napja alkalmából, hogy mindenkit emlékeztessen a környezet megóvásának fontosságára.

Fotó: Őrsi Gergely/Facebook/Telex.hu

Az egyébként inváziós özönfajnak számító bálványfa gyökérzetének kiemelése után egy fiatal kőris facsemetét ültettek a helyére.

Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam