2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók

Egy fiatal svájci képzőművésznek köszönhetően a párizsi művészeti vásáron tűntek fel újra a fehér textilek, hogy 19. századi fényképek fizikai hordozóiként mutassák meg a jégfolyamok egykori monumentalitását, és korábbi funkciójuk révén tanúskodjanak sorsukról.

Az 1989-es születésű Douglas Mandry munkái illeszkednek a Grand Palais Éphémère kiállítóterében megnyílt tárlat céljához: a művészet eszközeivel beszél a természet átalakításáról.

Az Euronews oldalán bemutatott eredeti és gondolatébresztő alkotásai okosan kezdeményeznek párbeszédet a klímaváltozás következményeiről. A gleccservédő takarókra másolt felvételek a 19–20 század fordulóján készültek:

a látványos gleccserek előtt teátrálisan pózoló társaságokat látunk – a hordozón feltűnő földes foltok azonban visszarántanak a jelenbe.

Elkerülhetetlenül emlékeztetnek az eltelt 100 év hatására, a melegedő klíma nyomán eltűnő jég sorsára. „Nagyjából egy évszázadot ível át a két elem, a fénykép és a textil, lehetővé téve, hogy reflektáljunk a köztük eltelt időre” – fogalmaz Douglas Mandry. „Ma már nincsenek ott.”

Fehér takaró véd az olvadástól 2021 nyarán Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Az átformált táj drámájáról született szimfónia Nevadában Kenderből és gombából is készülhet bukósisak Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam