2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát

Bár a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában nincs ipara, mégis a túlfogyasztás áldozata lett. A főváros, Kinhasa utcái mára ki se látszanak a szemétből. A helyi művészek különleges eszközt választottak a probléma súlyának érzékeltetésére.

Kongó szó szerint fulladozik a szemétben. A városközponton túl Kinhasa egy végtelen, infrastruktúra nélküli falu: a kongói állam képtelen utat építeni, csatornázni, az áramellátást megoldani, a hulladékot kezelni. A tarthatatlan helyzet ösztönözte cselekvésre Eddy Ekete kongói művészt, a 2015-ben útjára indította a KinAct fesztivált – derül ki a Telex összeállításából.

Eddy addig-addig gondolkozott azon, hogy hogyan hasznosíthatná újra ezt a végtelen mennyiségű szemetet az utcákon, amíg végül szó szerint magára vette.

A fesztivál alatt a Ndaku Ya La Vie Est Belle művészeti kollektíva tagjai a szeméttel borított utcákon vonulva, táncolva próbálnak rámutatni a nyilvánvaló tényre, hogy térdig gázolnak a mocsokban.

2021 augusztusban volt az utolsó KinAct fesztivál, eddig az ötödik. Az utcai előadások mellett a fesztiválon műhelyfoglalkozásokat is tartottak, megismertetve a gyerekeket a különböző művészeti formákkal, köztük a színházzal, a szobrászattal, a festészettel és a költészettel.

Colin Delfosse belga szabadúszó fotós Fulu Act (a Fulu lingala nyelven hulladékot, szemetet jelent) című sorozatában megkapó fotókat készített a művészek újrahasznosított jelmezeibe öltözött performerek közösségéről. Képei a Telex oldalán tekinthetők meg.

Fotó:  Pascal Mulegwa/Anadolu Agency/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam