2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Hannah Wilson megmutatja, mi történik a szeméttel

A könyvből a kisebb és nagyobb gyerekek nemcsak a szeméttel kapcsolatos legkülönfélébb kérdésekre kapnak választ, de a szerző hasznos tippjeivel a felhalmozott szemét mennyiségét is csökkenthetik, sőt, újrahasznosításukhoz is ötleteket kapnak.

Könyvajánló 

Frans De Waal: Mama utolsó ölelése

Frans de Waal holland főemlőskutató és etológus négy évtizede tanulmányozza az állatok viselkedését. Korábbi könyve, az Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok?, az állatok intelligenciájával foglalkozott, a Mama utolsó ölelése pedig gazdag érzelmi életükről mesél lenyűgöző történeteket.

Könyvajánló 

A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét

Marcus Rosenlund „Az időjárás és a történelem” című kötete izgalmas kalauz abba a világba, amelyről szerencsére egyre többet beszél a tudomány, ha a történelem menetéről, események értelmezéséről esik szó.

Könyvajánló 

Szuper szezonális receptek Vida Kata új könyvében

Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

Könyvajánló 

Richard Powers: Égig érő történet

Nem a fákat kell megmenteni, hanem bennünket, embereket. Talán ez lehetne Richard Powers Pulitzer-díjas nagyregényének egymondatos szinopszisa.

Könyvajánló 

Jonathan Safran Foer szerint bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik

Annak nyomasztó tudata, hogy Földünk az emberi tevékenység következtében fokozatosan melegszik, egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. De hogyan lehetne érdekeltté tenni az emberiséget tulajdon túlélésében?

Könyvajánló 

Juhász Kató: A rét tündére

A könyv 25 mesét tartalmaz egy csodálatosan szép réten zajló életről és Boginak, a rét tündérének küldetéséről.

Könyvajánló 

(Örök)zöld gyerekkönyvek

„Környezetünk drasztikus változásai, az ember és a természet közötti összhang megbomlása joggal növelték meg az elmúlt években a kimondottan környezettudatos nevelést is célzó gyerekkönyvek szükségességét. Ha a magyar nyelvű kiadványokat nézzük, rendkívül gazdag és sokrétű választékkal találkozhatunk.”

dunszt.sk
Könyvajánló 

Mi jöhet az összeomlás után?

Thore D. Hansen „A legtisztábbak” című regénye racionálisan átgondolt vízió a klímaváltozás következményeiről, az összeomlás szélén álló civilizációkról és a mesterséges intelligencia határairól. Egy regény, amely mesterien tükrözi a jelenünket a jövőben.

Könyvajánló 

A sci-fi, amelyből kiderül, hogyan akadályozhatnánk meg a klímaváltozást

Kim Stanley Robinson új – és állítólag utolsó – regényében megénekli, hogy mit kellene tennünk, hogyan kellene átalakítani gazdasági rendszerünket, milyen kapcsolókat kéne átkattintani az agyunkban, hogy esélyünk legyen kezelni a klímaváltozás hatásait, és túlélni a következő száz évet.

azonnali.hu
Könyvajánló 

Charles Eisenstein: Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért

Ez a könyv a közelítő katasztrófáról és elkerülhetetlen végzetünkről a valóban fontos kérdések felé irányítja a figyelmünket, tartalmas lelki kapcsolatok kiépítésére buzdít, illetve kézzelfogható és megvalósítható megoldásokat kínál mindazoknak, akik valóban gondoskodni szeretnének a bolygónkról.  

Könyvajánló 

Jess French: A csimpánz-mentőakció

El sem tudod képzelni, mi minden történhet egy vadon élő kis csimpánzkölyökkel! Az emberek fogságba ejtik, kihasználják a kedves kis állatot, és a kiszolgáltatott kölyök csak az állatvédők segítségével kerülhet újra biztonságos, természetes közegbe.

Könyvajánló 

Mit keresnek az almafák a felhőkarcolók árnyékában?

Mary Mattingly New York-i  fotós, szobrász és performance-művész legismertebb alkotása a 2016-os, Swale névre keresztelt úszó kert, amellyel egy abszurd városi szabályozást játszott ki, hogy a városi kertek szerepéről szóló párbeszédet kezdeményezzen.

Könyvajánló 

A természet és az ember – elektronikus olvasnivaló téli estékre

Ernst Haeckel neve ma leginkább a „biogenetikai alaptörvény” szerzőjeként ismert a köztudatban, mely tétele szerint az egyedfejlődés megismétli a törzsfejlődést. 

Könyvajánló 

Barátom, a filodendron – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

Mindenki megérdemli, hogy megtapasztalja, milyen pozitív hatással van ránk, ha vannak növényeink, amelyekről gondoskodhatunk. A növények ugyanis nemcsak szépek és tisztítják a levegőt, de csökkentik a stresszt, a vérnyomást, és úgy általában is jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is.

Könyvajánló 

Dobd ki a szemetest! – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

Tóth Andi kötete egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéróhulladék-gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

Könyvajánló 

Mit tud a növény? – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

„Ha legközelebb a parkban sétálsz, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: Mit lát ez a nárcisz? És milyen illatokat érez a fű? Érints meg egy tölgyfalevelet, és gondolj arra, hogy a fa emlékezni fog erre az érintésre.”

Könyvajánló 

Bolygónk egészsége és környezetünk védelme – Egészséges olvasnivaló téli estékre

A környezetvédelem rajtunk múlik! Néha egy jelentéktelennek tűnő mozdulat, egy apró döntés hozza a változásokat. Ne félj megtenni őket! 

Könyvajánló 

Nyírő András: Rejtőzködő tenger

Kevesen tudják, hogy a Dunántúli-középhegység alatt, a föld mélyében csodálatos, kristálytiszta karsztvíz áramlik. Ez táplálja a budapesti termálfürdőket, a Hévízi-tavat, a tatai és az esztergomi forrásokat.

Könyvajánló 

Így tegyük zöldebbé a hétköznapjainkat

Wilson-Powell, egy fenntartható életről szóló online magazin vezetője hosszú évek kutatómunkája után megírta a Tényleg zöld? – 143 zöld tipp a mindennapokra című könyvet. A kötetből életünk legkülönbözőbb területeire – konyha, gardrób, szabadidő, kert, utazás, fürdőszoba – vonatkozóan kaphatunk fenntartható tanácsokat.

24.hu