2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Klímaváltozás és Magyarország

A Felelős Értelmiség szimpóziuma áttekintette az élettelen, az élő és a társadalmi környezet egymással is összefüggő káros fejleményeit, tendenciáit... Új könyv jelent meg Szathmáry Eörsnek, az ETI Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport főigazgatójának szerkesztésében.

Könyvajánló 

Az író, aki főszereplővé emelte a természetet

Szárazságtól rothadó ausztrál farmokon játszódik Ausztália egyik kedvenc krimiírójának története. Jane Harper könyveiben – magyarul eddig három jelent meg – úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki. Az Aszály című regényből már film is készült, bemutatóját a koronavírus-járvány miatt halasztották el. 

Könyvajánló 

Dr. Nagy Balázs: Magyarország kalandos túraútvonalai

Egy túrán sosem vagyunk egyedül, még akkor sem, ha valóban egymagunk rójuk az utat – a környezetünkben megbújó élőlények ugyanis mindig elkísérnek bennünket. A rejtőzködő állatvilágot nem könnyű észrevenni, ám sokat segít, ha tudjuk, milyen élőhelyeken vezet keresztül utunk, és milyen jelekre kell odafigyelnünk, hogy – kis szerencsével – megpillanthassuk két- vagy éppen négylábú barátainkat.

Könyvajánló 

Klímaváltozás és Magyarország címmel ismeretterjesztő kötet jelent meg

Milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak Magyarországon és a Kárpát-medencében a 21. század végére? Mely területeken és hogyan érdemes alkalmazkodni e folyamatokhoz? Beilleszthető-e az ökológiai szemléletrendszer a jogrendbe? – ilyen kérdéseket járták körül egy tavalyi vitafórum tudományos életből érkezett előadói, akiknek gondolatai az Osiris Kiadó gondozásában megjelent kötetben szerepelnek.

Könyvajánló 

Mi nyílik a kertemben? – Miért veszélyesek az özönnövények, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Ablakunkon kinézve kedves, szívet melengető látványt nyújt zöldellő kertünk, színek széles skálájában pompázó virágágyásunk, szépséges díszfáink kerítést szegélyező sora. Hogy is lehetne ez a békés oázis kiindulópontja a természeti környezetünket veszélyeztető inváziónak? 

Könyvajánló 

Andrés Ruzo: A forrongó folyó – Kalandozások és felfedezések Amazóniában

Vajon tényleg létezik a spanyol konkvisztádorok végzete, a rejtélyes folyó, amelynek olyan forró a vize, hogy az állatok, amelyek beleesnek, megfőnek benne?

Könyvajánló 

Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát?

Tényekkel, adatokkal és változatos statisztikákkal átitatott, szemléletes könyvében Forbes lebilincselő érvelést kínál a bolygó megmentésére, különös tekintettel az adóztatás és az egyéb gazdaságszabályozási lépések nyújtotta lehetőségekre.

Könyvajánló 

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Darwin bolygónk egzotikus helyeinek sokaságát érintő utazásai a 21. század túlhajszolt életvitelű, sodró információáradatban nevelkedett emberének kíváncsiságát is felkelthetik, hiszen egy életre szóló kalandexpedíció lehetőségével, az élményszerű megismerés egy új dimenziójával kecsegtetnek.

Könyvajánló 

Európa madarai – Több mint 3000 színes rajz

A Collins képes madárhatározó részletesen bemutatja az Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos madárfajokat és a régióban felbukkanó kóborlókat. A határozást minden részletre kiterjedő, rendkívül magas színvonalú ábraanyag segíti. 

Könyvajánló 

Martin Rees: A jövőről – Az emberiség kilátásai

Mi vár ránk a jövőben? Martin Rees, a világ egyik legkiemelkedőbb tudósa ebben a könyvében erre a kérdésre keresi a választ.

Könyvajánló 

Egy kedves ötlet az erdőjárás és a betűk szerelmeseinek

Aprócska könyvtárat rejtő zöld dobozra bukkanhatnak a szerencsés kiándulók Jászberény egyik kis erdejében.

Könyvajánló 

A Móra jövőbe néző mesékkel ünnepli 70. születésnapját

A Hévízre utazó, pihenni vágyó jegesmedvék, a szabadságra menő kukák, az űrből jövő, szemétevő cicák vagy a város dzsungelében a paradicsom után kutató gömböc-ugróka és csiga barátja mind-mind az ember és a természet kihívásokkal teli kapcsolatáról mesél. Az Amikor a kukák világgá mentek című kötetben kortárs írók a mesék nyelvén beszélnek olyan komoly témákról, mint a környezettudatosság és a fenntarthatóság.

Könyvajánló 

Könyvajánló – Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

„A kortárs tajvani szerző, Wu Ming-yi Rovarszemű ember című könyve számos kérdést érint, és a sokból csak az egyik az, hogy vajon hol is van az ember helye a természetben, és milyen következményei vannak a természet kizsákmányolásának.” A természeti környezet iránti mélységes alázat és tisztelet végig jelen van a regényben, de „sohasem tolakodóan vagy kioktatóan, inkább csak egyfajta sajátos, modern hátteret szolgáltatva a cselekménynek”.

humusz.hu
Könyvajánló 

Új kiadvány segít felfedezni Pest megyét

Pest megye 20 építészeti és természeti kincsét mutatja be a Pest megyei értékeink, barangolások a Börzsönytől a Tápió mentéig című új kiadvány.

Könyvajánló 

Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége – Mire taníthatnak bennünket a vadon lakói?

Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk.

Könyvajánló 

Tudósok a klímaváltozásról és Magyarországról

„A Felelős Értelmiség szimpóziuma áttekintette az élettelen, az élő és a társadalmi környezet egymással is összefüggő káros fejleményeit, tendenciáit. Ne alakoskodjunk: szinte minden arra mutat, hogy alig egy évtizedünk maradt a hathatós cselekvésre” – az optimista forgatókönyvek szerint! 

Könyvajánló 

E-könyv – Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza

Budapest kulturális értékeit számos könyv bemutatta már, fővárosunkban azonban olyan különleges természeti kincsek is rejtőznek, amelyekkel ritkán foglalkozunk.

Könyvajánló 

Ingyenesen elérhető mesekönyv az erdők világáról

Az Erdőmentő Alapítvány a kötet szerzőivel teljes egyetértésben szeretné a gyerekeknek és szüleiknek ajándékozni természetvédelmi mesekönyvük elektronikus változatát, hogy ezáltal is izgalmasabbá tehessük a kényszerűen otthon töltött időt.

Könyvajánló 

Rovelli Carlo: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk – E-könyv

Az idő, a tér, az anyag is minden jel szerint elemi kvantumesemények nyüzsgő sokasága. A kvantumgravitációs kutatások a valóságnak ezt a mélyszövetét igyekeznek feltárni. Carlo Rovelli, ennek a kalandnak az egyik legfőbb szereplője, egyszerűen és megnyerően kalauzolja el az olvasót e kutatás lényegéig.

Könyvajánló 

Mesterséges természetesség: Környezetkárosítás és természetvédelem Ázsiában

Földünk jövője szempontjából meghatározó lesz, hogy a legnépesebb kontinens, Ázsia országai meg tudják-e állítani saját környezetük pusztulását, fenn tudják-e tartani gyors fejlődésüket ökoszisztémájuk összeomlása nélkül.