2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

De mi is az Ember?

A 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Prae Kiadó gondozásában a Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió szerzőtrió által jegyzett tudományos monográfia arról, miként lehetünk képesek egyszer s mindenkorra leépíteni, dekonstruálni az Emberről szóló több évezredes képzeteinket.

Könyvajánló 

Az élet kódja – Titokzatos kvantumok

A tudomány máig legnagyobb megválaszolatlan kérdése, hogy az élettelen atomok és molekulák hogyan alakulnak át szerető, gyűlölködő, vágyakozó, rettegő, gondolkodó élő anyaggá.

Könyvajánló 

Az élet egy nagy verseny – de nincs fejlődés együttműködés nélkül

„A természet harmóniája csupán illúzió, az evolúció leginkább fegyverkezési versenyként jellemezhető öldöklő harc, a Homo sapiensen kívül egy faj sem törődik humanitárius szempontokkal vagy a globális környezeti válsággal – így foglalhatók össze A versengés paradoxonjai című, a Typotex kiadónál az év elején megjelent esszékötet fő állításai.” (Kép: typotex.hu)

qubit.hu
Könyvajánló 

Trembecki István: A történelem végének filozófiája

Elsősorban az ember-környezet viszonyban bekövetkezett alapvető változás és ennek következményei állnak a szerző vizsgálódásainak középpontjában, hiszen ezek az egész történelem számára lehetséges értelmezési keretet adnak. 

Könyvajánló 

Borsos Béla: Termő televény

A Termő televény című kötet korunk mezőgazdaságának ökológiai, közegészségügyi és közgazdasági kérdéseit tárgyalja rendszerelméleti megközelítésben.

Könyvajánló 

David Hamilton: Ehető vadnövényeink

Útmutató a gyűjtéshez, receptek a felhasználáshoz: tapasztaljuk meg a gyűjtögetés örömét, és magunktól is keresni fogjuk a vadon termő ehető növényeket. 

Könyvajánló 

Anita Ganeri: Utoljára láthatod – Veszélyeztetett növények és állatok

A világ tele van csodálatos növényekkel és állatokkal, némelyik azonban hamarosan örökre eltűnhet.

Könyvajánló 

Szerves részünk – Hogyan befolyásolják életünket a mikrobák?

A bennünk és rajtunk élő mikroszkopikus élőlények átírják, mit is jelent embernek lenni. Az emberi test körülbelül 10 billió emberi sejtből áll, miközben mintegy 100 billió mikrobiális sejt is él bennünk és rajtunk. Vagyis többségében nem is önmagunk vagyunk.

Könyvajánló 

Tom Szaky: Hulladék – Tudatosan

Szemetünk a modern társadalom legkomolyabb, exponenciálisan növekvő problémájává vált. Az ökokapitalista Tom Szaky rájött, hogy mi okozza ezt a válságot, és elmagyarázza, miként oldhatjuk meg azáltal, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát.

Könyvajánló 

Pierre Rabhi: Pénzt akarunk vagy életet?

Pierre Rabhi a kortárs ökológiai gondolkodás egyik legnagyszerűbb alakja, aki alapítványai révén három kontinensen van jelen, és tízezrek életébe hozott változást Afrikától Indiáig.

Könyvajánló 

Itt az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miatt?

Ideje elkezdenünk szembenézni a tényekkel és az ebből eredő félelemmel – állítja egy most megjelent könyv, a Lakhatatlan Föld (Uninhabitable Earth) David Wallace-Wellstől. A szerző nem éghajlattudós és nem is környezetvédő aktivista, csak egy újságíró. De talán éppen ezért tudja új szempontokból megfogalmazni azokat a tényeket, amikről egyébként sokat hallottunk már. (Kép: www.amazon.com)

g7.hu
Könyvajánló 

Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem

Az elmúlt években nem telt el úgy hét, hogy ne hallottunk volna a vezető hírek között valamilyen új kozmikus felfedezésről. Úgy tűnik, a nagyközönség őszintén érdeklődik a csillagászat iránt.

Könyvajánló 

Gera Pál: Lutra és társai

„Ismerjük meg hazánk kisragadozóit!”

Könyvajánló 

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg a kutyákról

A fotókkal gazdagon illusztrált, több mint 200 oldalas enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

Könyvajánló 

Andrési Pál - Molnár Gyula: A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

Az egész világon keresztülhömpölygő hírfolyamok árja gyakran olyan történeteket sodor elénk, amelyek tőlünk több ezer kilométerre esnek meg. Többet tudunk az óceánok és esőerdők mélyén zajló természeti tragédiákról, mint arról, milyen ártalmak érik hazánk élővilágát, pedig ezek csökkentéséért mi is tehetünk.

Könyvajánló 

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

A mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.

Könyvajánló 

Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve

A Madárbarátok nagykönyve elsősorban a madarakat kedvelő embereknek, gyerekeknek szól, de sokkal többet nyújt az eddig megjelent madárvédelemmel foglakozó könyveknél.

Könyvajánló 

Mike Jolley – Amanda Wood: Varázslatos természet

Egy kép többet mond ezer szónál? Ebben a könyvben 67 szemléletes ábra rendszerezi tudásunkat a természet világáról.

Könyvajánló 

Ertsey Attila, Medgyasszay Péter: Fenntartható építészet

Az építészet és építés teljes területe eleven átalakulás, fejlődés alatt áll. A klímaváltozás az általános gondolkodásban, a környezethez és az élet egészéhez való viszonyt illetően mindannyiunkat az alapoktól való újragondolásra kényszerít.

Könyvajánló 

A klímaváltozás hatásai a világpolitikára

Joel Wainwright, az Ohio Állami Egyetem földrajzprofesszora és Geoff Mann, a Simon Fraser Egyetem Globális Politikai Gazdaságtan Központjának igazgatója szerint a klímaváltozás a világpolitikát is gyökeresen átalakítja majd.