2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Pierre Rabhi: Pénzt akarunk vagy életet?

Pierre Rabhi a kortárs ökológiai gondolkodás egyik legnagyszerűbb alakja, aki alapítványai révén három kontinensen van jelen, és tízezrek életébe hozott változást Afrikától Indiáig.

Könyvajánló 

Itt az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miatt?

Ideje elkezdenünk szembenézni a tényekkel és az ebből eredő félelemmel – állítja egy most megjelent könyv, a Lakhatatlan Föld (Uninhabitable Earth) David Wallace-Wellstől. A szerző nem éghajlattudós és nem is környezetvédő aktivista, csak egy újságíró. De talán éppen ezért tudja új szempontokból megfogalmazni azokat a tényeket, amikről egyébként sokat hallottunk már. (Kép: www.amazon.com)

g7.hu
Könyvajánló 

Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem

Az elmúlt években nem telt el úgy hét, hogy ne hallottunk volna a vezető hírek között valamilyen új kozmikus felfedezésről. Úgy tűnik, a nagyközönség őszintén érdeklődik a csillagászat iránt.

Könyvajánló 

Gera Pál: Lutra és társai

„Ismerjük meg hazánk kisragadozóit!”

Könyvajánló 

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg a kutyákról

A fotókkal gazdagon illusztrált, több mint 200 oldalas enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

Könyvajánló 

Andrési Pál - Molnár Gyula: A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

Az egész világon keresztülhömpölygő hírfolyamok árja gyakran olyan történeteket sodor elénk, amelyek tőlünk több ezer kilométerre esnek meg. Többet tudunk az óceánok és esőerdők mélyén zajló természeti tragédiákról, mint arról, milyen ártalmak érik hazánk élővilágát, pedig ezek csökkentéséért mi is tehetünk.

Könyvajánló 

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

A mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.

Könyvajánló 

Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve

A Madárbarátok nagykönyve elsősorban a madarakat kedvelő embereknek, gyerekeknek szól, de sokkal többet nyújt az eddig megjelent madárvédelemmel foglakozó könyveknél.

Könyvajánló 

Mike Jolley – Amanda Wood: Varázslatos természet

Egy kép többet mond ezer szónál? Ebben a könyvben 67 szemléletes ábra rendszerezi tudásunkat a természet világáról.

Könyvajánló 

Ertsey Attila, Medgyasszay Péter: Fenntartható építészet

Az építészet és építés teljes területe eleven átalakulás, fejlődés alatt áll. A klímaváltozás az általános gondolkodásban, a környezethez és az élet egészéhez való viszonyt illetően mindannyiunkat az alapoktól való újragondolásra kényszerít.

Könyvajánló 

A klímaváltozás hatásai a világpolitikára

Joel Wainwright, az Ohio Állami Egyetem földrajzprofesszora és Geoff Mann, a Simon Fraser Egyetem Globális Politikai Gazdaságtan Központjának igazgatója szerint a klímaváltozás a világpolitikát is gyökeresen átalakítja majd.

Könyvajánló 

Stefano Mancuso: Zöld forradalom

A növények szervezete az állatokétól alapvetően eltérő minta alapján épül fel. Valóságos élő hálózatok, melyek katasztrofális eseményeket képesek túlélni anélkül, hogy elveszítenék létfontosságú funkcióikat, azaz az állatoknál sokkal ellenállóbb és „korszerűbb” organizmusok.

Könyvajánló 

Fedezd fel a környezeted! – Élménygyűjtő album

Minden természet- és állatszerető gyermek álma egy ilyen könyv!

Könyvajánló 

Roger Scruton: Zöld filozófia

A Magyarországon is nagy sikert aratott Iszom, tehát vagyok világhírű szerzője ezúttal talán a legfontosabb és a legaktuálisabb, egész eddigi életünk radikális megváltozását előrevetítő témában, a környezeti kérdések, a globális éghajlatváltozás témakörében fejti ki izgalmas és jól érthető, de egyúttal nagyon is extravagáns gondolatait.

Könyvajánló 

Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője A természet rejtett hálózata című művében a tőle megszokott eleven mesélőkedvvel, megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között.

Könyvajánló 

Optimista olvasmányok Bill Gates ajánlásával

Bill Gates olvasmánylistáját a világ minden táján óriási érdeklődés övezi. 2018-as kedvenceiben közös, hogy mindkét könyv pozitívan gondolkozik a világról, és az emberi haladás gyakran néma csodájára hívja fel a figyelmet.

Könyvajánló 

Háború a szavannán, Richard Leakey harca az elefántokért

Richard Leakey író, aki már nyolc könyvet jegyez. Tudós, aki követte antropológus szülei példáját, és maga is tudományos pályára lépett. Muzeológus, aki huszonöt évesen a Kenyai Nemzeti Múzeum igazgatója lett. Terveit azonban nem válthatta valóra, mert az ország elnöke kinevezte a Vadgazdálkodási Osztály élére.

Könyvajánló 

Gazda(g)ságunk ​újrafelfedezése: Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés elméletben és gyakorlatban

A folyamatos gazdasági növekedés által teremtett össztársadalmi jólét mítoszáról mára bebizonyosodott, hogy tévút. Nemcsak a társadalmi különbségeket növeli elviselhetetlen mértékűre, de ökológiai katasztrófával fenyegeti Földünket.

Könyvajánló 

David JC MacKay: Fenntartható ​energia mellébeszélés nélkül

David JC MacKay a Cambridge-i Egyetem fizikaprofesszora, akit a könyv első megjelenését követően az angol energiaügyi minisztérium tudományos főtanácsadójának kértek fel. Ami egy könyv megírásával megtehető a fenntartható energiáért, azt a szerző megteszi. 

Könyvajánló 

Mérsékelt öv? – Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért

„Vajon meglesz-e a szándék és a kurázsi, és ha igen, akkor nem késő-e már a beavatkozás ahhoz, hogy elkerüljük a legrosszabbat, a globális katasztrófát?”