2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában

„A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket fognak olvasni, és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója.

Könyvajánló 

A természettől a kríziseink kezeléséhez is sokat tanulhatunk

Ruth DeFries, a Columbia Egyetem fenntartható fejlődést kutató professzora a Mit tenne a természet? című kötetében számos olyan megközelítést és stratégiát ajánl, amelyek kiszámíthatatlan, hirtelen sokkokkal terhelt időkben is lehetővé teszik az élet fennmaradását.

Könyvajánló 

David Attenborough: Élet a Földön

A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. A friss kutatások eredményeivel kiegészített új kiadás az egykori és az új olvasóknak is lebilincselő és tartalmas nyári olvasmány lehet.

Könyvajánló 

Névery Dorottya: Kalandok a Világnagy Erdőben

„A Világnagy Erdő mesés tájain számtalan állat, növény és gomba lakik. Vannak köztük aprók és nagyok, fürgék és lassúak, csíkosak és pöttyösek, kedvesek és morcosak, félénkek és merészek… Sokan sokfélék, ám valamiben mégis hasonlítanak: igyekeznek harmóniában élni a természettel.”

Könyvajánló 

Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába

Susanne Foitzik és Olaf Fritsche Hangyák című könyve szórakoztatóan, közérthetően, de tudományos igényességgel kalauzol végig a hangyák világán: jól szervezett birodalmakon, amelyek mellett naponta haladunk el anélkül, hogy igazán belegondolnánk létezésük mikéntjébe.

Könyvajánló 

Gera Pál: Füttyöstől Duzzogóig – Hazai kisragadozók megmentése

Kedves és szeretnivaló, tanulságos és elgondolkodtató, de mindenekelőtt elképesztően izgalmas állatmentésekről olvashatunk ebben a könyvben.

Könyvajánló 

Jól jönne néhány használható ötlet a háztartásod zöldítéséhez?

Marcus Franken és Monika Götze kötetéből egyenesen 200 tippet, trükköt és praktikát kaphatsz a fenntarthatóbb mindennapokhoz.

Könyvajánló 

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates egy évtizedet töltött azzal, hogy a fizika, a kémia, a biológia, a mérnöki tudományok, a politikatudomány, valamint a közgazdaságtan területén tevékenykedő kutatók és szakértők bevonásával feltárja a klímaváltozás okait, és vázolja a lehetséges következményeket. Az ügy mostanra halaszthatatlanná vált.

Könyvajánló 

Kis zöld könyv – kalauz a fenntartható élethez

„Elfelejtettük, hogyan legyünk jó vendégek, hogyan haladjunk könnyű léptekkel a Földön, ahogy a többi élőlény teszi” – mutatott rá Barbara Ward, a fenntartható fejlődés gondolatának egyik első megfogalmazója. A Kis zöld könyvből újra megtanulhatjuk élhető méretű ökológiai lábnyommal járni az utunkat.

Könyvajánló 

A zoológiai kutatásokba enged bepillantást az Ökológiai Kutatóközpont gyermekek számára írt képeskönyve

A típuspéldány elrablása címmel adott ki mesekönyvet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, amelyet az intézet egyik kutatója, Rózsa Lajos írt. A történet egy, a Természettudományi Múzeumban történt rabláson keresztül vezeti be az ifjú olvasót a zoológiai kutatás rejtelmeibe. A könyv emellett méltó emléket állít a nemrégiben elhunyt két híres rovarásznak, Merkl Ottónak és Papp Lászlónak.

Könyvajánló 

Hannah Wilson megmutatja, mi történik a szeméttel

A könyvből a kisebb és nagyobb gyerekek nemcsak a szeméttel kapcsolatos legkülönfélébb kérdésekre kapnak választ, de a szerző hasznos tippjeivel a felhalmozott szemét mennyiségét is csökkenthetik, sőt, újrahasznosításukhoz is ötleteket kapnak.

Könyvajánló 

Frans De Waal: Mama utolsó ölelése

Frans de Waal holland főemlőskutató és etológus négy évtizede tanulmányozza az állatok viselkedését. Korábbi könyve, az Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok?, az állatok intelligenciájával foglalkozott, a Mama utolsó ölelése pedig gazdag érzelmi életükről mesél lenyűgöző történeteket.

Könyvajánló 

A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét

Marcus Rosenlund „Az időjárás és a történelem” című kötete izgalmas kalauz abba a világba, amelyről szerencsére egyre többet beszél a tudomány, ha a történelem menetéről, események értelmezéséről esik szó.

Könyvajánló 

Szuper szezonális receptek Vida Kata új könyvében

Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

Könyvajánló 

Richard Powers: Égig érő történet

Nem a fákat kell megmenteni, hanem bennünket, embereket. Talán ez lehetne Richard Powers Pulitzer-díjas nagyregényének egymondatos szinopszisa.

Könyvajánló 

Jonathan Safran Foer szerint bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik

Annak nyomasztó tudata, hogy Földünk az emberi tevékenység következtében fokozatosan melegszik, egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. De hogyan lehetne érdekeltté tenni az emberiséget tulajdon túlélésében?

Könyvajánló 

Juhász Kató: A rét tündére

A könyv 25 mesét tartalmaz egy csodálatosan szép réten zajló életről és Boginak, a rét tündérének küldetéséről.

Könyvajánló 

(Örök)zöld gyerekkönyvek

„Környezetünk drasztikus változásai, az ember és a természet közötti összhang megbomlása joggal növelték meg az elmúlt években a kimondottan környezettudatos nevelést is célzó gyerekkönyvek szükségességét. Ha a magyar nyelvű kiadványokat nézzük, rendkívül gazdag és sokrétű választékkal találkozhatunk.”

dunszt.sk
Könyvajánló 

Mi jöhet az összeomlás után?

Thore D. Hansen „A legtisztábbak” című regénye racionálisan átgondolt vízió a klímaváltozás következményeiről, az összeomlás szélén álló civilizációkról és a mesterséges intelligencia határairól. Egy regény, amely mesterien tükrözi a jelenünket a jövőben.

Könyvajánló 

A sci-fi, amelyből kiderül, hogyan akadályozhatnánk meg a klímaváltozást

Kim Stanley Robinson új – és állítólag utolsó – regényében megénekli, hogy mit kellene tennünk, hogyan kellene átalakítani gazdasági rendszerünket, milyen kapcsolókat kéne átkattintani az agyunkban, hogy esélyünk legyen kezelni a klímaváltozás hatásait, és túlélni a következő száz évet.

azonnali.hu