2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Bakó Krisztián: Városi vadvilág

Járj nyitott szemmel a városban, és ismerj meg minél több fajt! Ez a könnyen forgatható zsebkönyv minden természetjáró hasznos útitársa.

Könyvajánló 

Alexa Kay: Ökotakarékosság otthon

Alexa Kay könyve útmutató a környezettudatos élethez: segítségével aktívan tehetünk Földünk és a klíma védelméért, miközben még pénzt is spórolhatunk.

Könyvajánló 

Jolánkai Géza: Vizeinkért

A Vízügyi Tudományos Tanács Jövőépítés a vízgazdálkodásban című könyvsorozatának ötödik, rendhagyó kötete Jolánkai Géza vízmérnök memoárja, amelyben életrajzi elmélkedései mellett vizeink mennyiségi, minőségi, ökológiai állapotáról és a lehetséges menekülési utakról is szót ejt.

Könyvajánló 

Michel Serres: A természeti szerződés

Michel Serres a legújabb kontinentális filozófia zseniális különce A természeti szerződés című könyvében az ökológiát jogtudományi szemszögből közelítette meg.

Könyvajánló 

William von Hippel: A nagy társas ugrás

Nagyjából hatmillió évvel ezelőtt őseink a sűrű esőerdőből a kelet-afrikai nyílt szavannára vándoroltak. Ez volt az emberi evolúció történetének egyik legjelentősebb eseménye. Amikor őseink rátaláltak a szavannai életből fakadó kihívások társas megoldására, olyan eseménysort indítottak el, amely végül az emberhez vezetett.

Könyvajánló 

Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet

Munkácsi Brigitta 57 környezetbarát tisztítószer receptjét kínálja könyvében, amelyek segítségével bárki egyszerűen vegyszertől mentessé varázsolhatja otthonát. 

Könyvajánló 

Philip Bunting: A Földnek Rád van szüksége!

Senki nem szeret igazán a szeméttel foglalkozni. Ám akár tetszik, akár nem, a hulladék az életünk része. Honnan származik a szemét? Hova kerül? Mi történik ott vele? És hogyan cselekedhetünk a bolygónk érdekében?

Könyvajánló 

Dr. Lelkes Orsolya: Fenntartható hedonizmus – Boldog élet, amely nem méreg(drága) a Földnek

Miképpen fogyaszthatunk kevesebbet, hogy az ne járjon lemondással? Hogyan élhetünk örömteli és teljes életet anélkül, hogy ökológiai pusztítást okoznánk?

Könyvajánló 

Wolfpista: Vadak között szabadon – Állatvédő a vadállatok között

Hogy kerül a Dunába egy hazánkban nem őshonos, emberre is veszélyes aligátorteknős?  Hogyan neveljünk fel árva kölyökfarkast vagy kölyökmedvét? Hány ember kell egy panellakás tizedik emeleti ablakának redőnye alá beszorult denevér kimentéséhez?

Könyvajánló 

Douglas Abrams – Jane Goodall: A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára

Egy legendás környezetvédő. Egy életen át tartó küzdelem a természetért. Egy létfontosságú üzenet a reményről.

Könyvajánló 

Zelei Anna: Az elveszett erdő – Avagy, hogy vannak a magyar erdők, ki vigyáz rájuk, van-e jövőjük?

Magányosan kering a Föld nevű bolygó a sötét végtelen űrben. Egyetlen van belőle, egyszeri és megismételhetetlen. Hátán hordja milliónyi lakóját; embereket, állatokat, növényeket, egyszerűbb és bonyolultabb teremtményeket. Mind-mind teszi a dolgát, ahogyan az eleve elrendeltetett, miközben csak az ember gondolja mind közül, hogy ő áll az összes élőlény felett...

Könyvajánló 

Ingyenes kötetből ismerhetjük meg az idegenhonos fajokat

Idegenhonos és inváziós fajokat bemutató ismeretterjesztő kötetet adott ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont.

Könyvajánló 

A fenntarthatóság árnyalatai – Tanulmánykötet korunk legégetőbb kihívásáról

A Csath Magdolna szerkesztésében megjelent kötet tanulmányai felhívják a figyelmet a negatív tendenciákra, és megoldásokat javasolnak a legfontosabb vagyonelemek, a természeti, a humán és a társadalmi vagyon megőrizhetősége érdekében. 

Könyvajánló 

Andrew H. Knoll: A Föld rövid története – Négymilliárd év nyolc fejezetben

Az otthonunkat jelentő bolygó és a felszínét benépesítő élőlények története minden képzeletünket felülmúlja. A Föld fordulatokban gazdag múltja a legszövevényesebb krimiknél is izgalmasabb.

Könyvajánló 

Yoko Tawada: Egy ​jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawada Berlinben író japán írónő szívügyének tekinti a környezetvédelmet, melynek témáját olyan melankolikus mágikus realizmusba ágyazza, ami egyébként is jellemző a japán irodalomra, és amit idehaza leginkább Haruki Murakamitól szoktunk meg.

Könyvajánló 

Rutger Bregman: Emberiség – Mégis jobbak lennénk, mint hittük?

Rutger Bregman holland történész-író nemzetközi bestsellere új szemszögből mutatja be az emberi történelem elmúlt 200 ezer évét.

Könyvajánló 

Orbán Zoltán: Madármegfigyelők kézikönyve – Alapismeretek és települési barangolások

Orbán Zoltán könyve izgalmas olvasmányt kínál mindazoknak, akik nemcsak segíteni és védeni szeretnék a körülöttünk élő madarakat, de jobban megismernék, sőt meg is határoznák tollas barátainkat. 

Könyvajánló 

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Két elszánt férfi, egy gumicsónak és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik: a norvég riporter, Morten A. Strøksnes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceán különleges világáról. 

Könyvajánló 

A londoni Nemzeti Arcképtár felbontotta szponzori szerződését a BP olajtársasággal

2019-ben csaknem 80 híres művész – köztük a BP Portré-díjra pályázó tíz művész és öt Turner-díjas – írta alá Gary Hume, a Portré-díj korábbi zsűritagjának nyílt levelét, amelyben emlékeztettek a múzeumnak arra a döntésére, hogy elhatárolódik az etikailag megkérdőjelezhető szponzoroktól, és arra szólították fel az intézmény vezetőjét, hogy mondja fel a szponzori szerződést a BP-vel, „amely a világ egyik legnagyobb fosszilistüzelőanyag-termelője”.

Könyvajánló 

Suzanne Simard: A bölcs erdő titkai – Az anyafa felfedezése

Suzanne Simard hálózatok komplex rendszereként tekint az erdőre: kísérleteivel bebizonyította, hogy a fák a föld alatti hálózataikon kommunikálnak egymással, ez a fajta együttműködés pedig ellenállóbbá teszi az egész erdőt.