2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Roger Scruton: Zöld filozófia

A Magyarországon is nagy sikert aratott Iszom, tehát vagyok világhírű szerzője ezúttal talán a legfontosabb és a legaktuálisabb, egész eddigi életünk radikális megváltozását előrevetítő témában, a környezeti kérdések, a globális éghajlatváltozás témakörében fejti ki izgalmas és jól érthető, de egyúttal nagyon is extravagáns gondolatait.

Könyvajánló 

Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője A természet rejtett hálózata című művében a tőle megszokott eleven mesélőkedvvel, megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között.

Könyvajánló 

Optimista olvasmányok Bill Gates ajánlásával

Bill Gates olvasmánylistáját a világ minden táján óriási érdeklődés övezi. 2018-as kedvenceiben közös, hogy mindkét könyv pozitívan gondolkozik a világról, és az emberi haladás gyakran néma csodájára hívja fel a figyelmet.

Könyvajánló 

Háború a szavannán, Richard Leakey harca az elefántokért

Richard Leakey író, aki már nyolc könyvet jegyez. Tudós, aki követte antropológus szülei példáját, és maga is tudományos pályára lépett. Muzeológus, aki huszonöt évesen a Kenyai Nemzeti Múzeum igazgatója lett. Terveit azonban nem válthatta valóra, mert az ország elnöke kinevezte a Vadgazdálkodási Osztály élére.

Könyvajánló 

Gazda(g)ságunk ​újrafelfedezése: Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés elméletben és gyakorlatban

A folyamatos gazdasági növekedés által teremtett össztársadalmi jólét mítoszáról mára bebizonyosodott, hogy tévút. Nemcsak a társadalmi különbségeket növeli elviselhetetlen mértékűre, de ökológiai katasztrófával fenyegeti Földünket.

Könyvajánló 

David JC MacKay: Fenntartható ​energia mellébeszélés nélkül

David JC MacKay a Cambridge-i Egyetem fizikaprofesszora, akit a könyv első megjelenését követően az angol energiaügyi minisztérium tudományos főtanácsadójának kértek fel. Ami egy könyv megírásával megtehető a fenntartható energiáért, azt a szerző megteszi. 

Könyvajánló 

Mérsékelt öv? – Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért

„Vajon meglesz-e a szándék és a kurázsi, és ha igen, akkor nem késő-e már a beavatkozás ahhoz, hogy elkerüljük a legrosszabbat, a globális katasztrófát?”

Könyvajánló 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Dobd ki a szemetest! Ez a címe a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonya, Tóth Andi új könyvének, amellyel segítséget kaphatunk hulladéktermelésünk csökkentésére.

Könyvajánló 

Tea egy vízhiányos jövőben

A teamesternő könyve a maga nyugalmat árasztó címe mögött nem mindennapi történetet rejt. Emmi Itäranta 2012-ben írta regényét, melyben egy disztópiát épített fel. Központi téma a hagyomány, kultúra, történelem, tudás, valamint az emberek és környezetük közti kapcsolat.

Könyvajánló 

David Burnie: Barangolás a természet világában

Az ismert zoológus és természettudományos szerző lebilincselő kísérleteket gyűjtött össze, amelyek feltárják a gyerekek előtt a természet titkait.

Könyvajánló 

Ökológiai ​lábnyom és fenntarthatatlanság

Milyen lesz a jövő éghajlata? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie napjaink szétdarabolt tudományának? Reménykedhetünk-e fenntarthatóságban, amíg a világnépesség tovább növekszik? El tudunk-e látni egy bolygónyi embert egészséges táplálékkal? És hogyan viszonyul mindezen problémákhoz a ma embere? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a könyv.

Könyvajánló 

Mi történik a civilizációnkkal, ha „lekapcsolják a villanyt”?

„Teljes mértékben megszűnik az áram, és minden, amit működtet, használhatatlanná válik. Ez azért járhat katasztrofális következményekkel, mert ma kizárólag a magasan fejlett technika tartja össze a nyugati civilizációt” – így foglalta össze Áramszünet című regényének kiindulópontját Bene Zoltán író az olvasat.hu-nak adott interjúban.

Könyvajánló 

Tudatos ​vásárlók könyve

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által kiadott Magazin cikkeiből készült válogatáskötet a közlekedéshez, a turizmushoz, a víz, a zöldségek, a gyümölcsök, a hús, az energia, a vegyi anyagok fogyasztásához kapcsolódó döntésekben nyújt segítséget a környezettudatos olvasóknak.

Könyvajánló 

Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz

A szerzők, akik már régóta fényképezik és figyelik a lepkéket, egy olyan könyv megírását tűzték ki célul, amely könnyen használható a terepen való határozáshoz, illetve sok érdekes és hasznos információt nyújt azoknak, akik közelebbről szeretnék megismerni a lepkék világát.

Könyvajánló 

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlasza

2018. szeptember 27-én mutatják be a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. A kiadvány az MTA és a kormány együttműködésében valósult meg.

Könyvajánló 

Slow – A lassúság dícsérete

Carl ​Honoré könyvét mindazoknak ajánljuk, akik sebességfüggősségben és időhiányban szenvednek, akik túlhajszoltnak vagy kontroll nélkülinek érzik az életüket. Kihagyhatatlan olvasmány azoknak, akik érdeklődnek a slow mozgalom és filozófia iránt, vagy éppen a saját életükön lassítanának.

Könyvajánló 

Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható?

Az ​ökológiai fenntarthatóság szempontjainak megfelelő kezdeményezések a társadalmi-gazdasági  feltételek híján nem gyakorolnak környezetükre vonzerőt, a résztvevőktől aránytalanul nagy áldozatot követelnek – ezért fennmaradásuk is kétséges.

Könyvajánló 

Vásárlás a szemétdombra

A ​termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja: ezért eldobjuk a régit, és javítás helyett újat veszünk.

Könyvajánló 

Környezettudatosságra nevelő magyar gyerekkönyvek mutatkoztak be Pekingben

Önálló standdal jelent meg Magyarország az idei Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Publishing Hungary programja, valamint a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A több mint 300 ezer érdeklődőt vonzó seregszemle idén a gyerekkönyvekre fókuszált.

Könyvajánló 

Olvasmányok forró napokra: hódít a cli-fi

Az utóbbi években megszaporodtak a klímaváltozással foglalkozó disztópiák a világirodalomban, ami nem is csoda, hiszen egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, hogy a globális felmelegedés nemcsak egy elmélet, hanem valós probléma. A műfajnak, ami a környezetszennyezésből fakadó lehetséges katasztrófákból merít ihletet, már neve is van: cli-fi, azaz climate-fiction.
(Fotó: NASA)

konyves.blog.hu