2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Könyvajánló 

Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható?

Az ​ökológiai fenntarthatóság szempontjainak megfelelő kezdeményezések a társadalmi-gazdasági  feltételek híján nem gyakorolnak környezetükre vonzerőt, a résztvevőktől aránytalanul nagy áldozatot követelnek – ezért fennmaradásuk is kétséges.

Könyvajánló 

Vásárlás a szemétdombra

A ​termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja: ezért eldobjuk a régit, és javítás helyett újat veszünk.

Könyvajánló 

Környezettudatosságra nevelő magyar gyerekkönyvek mutatkoztak be Pekingben

Önálló standdal jelent meg Magyarország az idei Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Publishing Hungary programja, valamint a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A több mint 300 ezer érdeklődőt vonzó seregszemle idén a gyerekkönyvekre fókuszált.

Könyvajánló 

Olvasmányok forró napokra: hódít a cli-fi

Az utóbbi években megszaporodtak a klímaváltozással foglalkozó disztópiák a világirodalomban, ami nem is csoda, hiszen egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, hogy a globális felmelegedés nemcsak egy elmélet, hanem valós probléma. A műfajnak, ami a környezetszennyezésből fakadó lehetséges katasztrófákból merít ihletet, már neve is van: cli-fi, azaz climate-fiction.
(Fotó: NASA)

konyves.blog.hu
Könyvajánló 

A nagy bogárkönyv

Yuval Zommer, az Egyesült Királyságban élő író-illusztrátor ismeretterjesztő könyve játékos formában, kedves rajzokkal kalauzolja el a gyerekeket a bogarak különleges világába.  

Könyvajánló 

Okosabb vagy, mint egy napraforgó?

A növények, ha nem is látnak úgy, mint az ember, érzékelik a fényt; ha nem is hallanak úgy, mint az ember, reagálnak a nekik fontos hangokra; és ha nem is tudnak beszélni úgy, mint az ember, kommunikálni igenis képesek egymással – ez derül ki Daniel Chamovitz, a Tel-Avivi Egyetem botanikusprofesszora Mit tud a növény? című növényélettani kalauzából, amelyet a qubit.hu ajánl az olvasóknak.
(Fotó: Pixabay.com)

qubit.hu
Könyvajánló 

Nyári olvasnivalók kis természetbúvároknak

Lassan már a nyári szünidő közepén tartunk, a gyerekek táboroznak, kirándulnak, strandolnak vagy vakációznak, azonban akad néhány olyan nap, amikor épp nincs mivel elütni az időt. Ilyenkor azonban egy-egy érdekes könyv segíthet elűzni az unalmat. A környezet,- és természetvédelem jegyében ajánlunk könyveket a kis felfedezőknek.

Könyvajánló 

Az állatok érzelmi élete – Szeretet, gyász, együttérzés

Peter Wohlleben Az állatok érzelmi élete című könyvében az állatvilág mindennapjainak eddig ismeretlen területére kalauzolja az olvasót. Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén... Lehetnek az állatoknak is érzelmeik?

Könyvajánló 

Időjárás-csinálók

Hogyan változtatja meg az ember a Föld klímáját, és milyen hatással van mindez az életre? Tim Flannery a klímaváltozás bolygónk evolúciójára gyakorolt hatásait ismertető, lebilincselő történet mellett konkrét akciójavaslatokkal is előáll mind a törvényhozók, mind az egyes emberek számára Időjárás-csinálók című könyvében.

Könyvajánló 

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát kedden Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. A kötet a Balaton-felvidék természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

Könyvajánló 

A vadon ízei – letölthető Baranyai ökoszakácskönyv

Széles összefogás eredményeként készült el ez a szakácskönyv, amely a déli határ menti régió nemzetiségeinek gasztronómiai hagyományait, illetve a vadon termő növények étrendbe való beemelésének lehetőségeit gyűjti csokorba.

Könyvajánló 

Jim Robbins: Azok a csodálatos madarak

Jim Robbins, az ökológia területén otthonosan mozgó tudományos újságíró legújabb könyvében a Földön élő gerincesek legfajgazdagabb, legváltozatosabb csoportját mutatja be: „lehozza az égről a földre a madarakat, hogy mi is többet tudhassunk róluk”. A könyvről a Klub Rádió Könyvklub című műsorában Gábor Nikoletta szerkesztő mesélt.

Könyvajánló 

Bea Johnson: Zero Waste otthon

Bea Johnson 2008 óta gyakorolja a zero waste, azaz a hulladékmentes életvitelt, mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt évente. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, Zero Waste otthon című könyvében osztja meg a környezettudatosságra és egyszerűbb, ám teljesebb életre törekvő olvasóval.

Könyvajánló 

Hogy megmaradjon az élet – Egy különleges beszámoló

Pierre Rabhi, a könyv szerzője a kortárs ökológiai gondolkodás egyik legnagyszerűbb alakja. Mezőgazdász, filozófus, író. Több mint harminc éve annak szenteli az életét, hogy erősítse az ember és a természet kapcsolatának harmóniáját. Alapítványai és saját kétkezi munkája révén tízezrek életét változtatta meg Afrikától Indiáig.

Könyvajánló 

Hulladék nélkül gazdagabban – könyvajánló

A környezetvédelemmel foglalkozó ügyvéd, Baranyi Róbert éveken keresztül gyűjtött valós történeteket a hulladék nélküli életmódról, hogy Hulladék nélkül gazdagabban címmel könyvben foglalja össze tapasztalatait.
A könyv pozitív példáiból elleshetjük, hogyan csökkentsük az általunk termelt hulladék mennyiségét úgy, hogy közben anyagilag is jól járjunk.

Könyvajánló 

A méhek története

Maja Lunde megrendítően mesél az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A regény korunk legégetőbb kérdéseit teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

Könyvajánló 

Tájban élő Ember – Csodás album Magyarország tájairól

A különleges érzékenységű fotós, Lóránt Attila gyönyörű fotóalbuma Magyarország tíz nemzeti parkjába kalauzol. A fotóművész nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a legnagyobb őszinteséggel mutathassa be a tájat, az élő környezetet, az állat- és növényvilágot s az emberi szellem jelenlétét és lenyomatát. 

Könyvajánló 

A lehorgonyzott bárka – A Jersey Állatkert alapításáról

Alig akad olyan természetkedvelő a világban, aki ne ismerné Gerald Durrell nevét: a világhírű természetbúvár kétéves korától fogva megszállottja volt az állatoknak, ekkor kezdett állatgyűjteményének létrehozásába is. A lehorgonyzott bárka című könyvében egy igazán különös állatkert történetét meséli el.

Könyvajánló 

Utoljára látható

Orangután. Dél-kínai tigris. Ázsiai elefánt. Hegyi gorilla. Amuri leopárd. Vietnami antilop. Kaliforniai disznódelfin. Mi a közös bennük? Mindannyian helyet kaptak a súlyosan veszélyeztetett fajok listáján. Douglas Adams könyve róluk szól: róluk és minden állatról, amely itt él velünk ezen a bolygón, s amelyért felelősséggel tartozunk. 

Könyvajánló 

Könyvajánló környezetbarátoknak

A környezettudatos életmódot szerencsére hazánkban is egyre többen követik. Azonban sokszor nehézséget jelent eligazodni a legújabb trendek között. Legyen szó etikus vásárlásról, környezetbarát háztartásról, vagy az E-mentességről. A trendalelke.hu nyomán remek könyveket ajánlunk a témában!