2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában

A növényi eredetű kézműves termékek ugyanúgy megmutatják az emberi kreativitás gazdagságát, a mesteri kézügyességet, valamint a növényvilág hihetetlen diverzitását is. A műanyagok és gyári termékek sohasem tudnak győzedelmeskedni felettük.

Könyvajánló 

Harriet Dyer: Nemet mondok a hulladékra

A világot elborítja a hulladék. Ideje valamit tenni ellene! Kedvező változásokat hajthatunk végre anélkül, hogy gyökeresen megváltoztatnánk életmódunkat.

Könyvajánló 

Ben Hoare: A természet ezer arca

Ben Hoare elbűvölő kötetének birtokában a gyerekek felfedezhetik a környező világ hihetetlen sokféleségét: a Föld leglátványosabb kőzeteit és ásványait, lenyűgöző mikroszkopikus organizmusait, növényeit és állatait.

Könyvajánló 

Online meseantológia készül a beporzók világáról

Rekordszámú, több mint 900 pályamű érkezett az Agrárminisztérium Mesék a Zümmögő birodalomból című meseíró pályázatára, a beérkezett munkák közül 70-et választott ki a zsűri, amelyeket online mesekönyv formájában jelentet meg a minisztérium.

Könyvajánló 

Az élővilág képviselői nem csak a bolygón, a magunknak teremtett világokban is megfogyatkoztak

Német egyetemek és kutatóintézetek egy rendhagyó elemzés keretében az elmúlt három évszázad irodalmát vették górcső alá, hogy megtudják: a valóságban egyre aggasztóbb ütemben zajló kihalási válság vajon a szellemi szférákban is érezteti-e a hatását? A válasz egyértelműen igen: a természettel való kapcsolat gyengülése pedig egyben a krízissel kapcsolatos tétlenségünket is megmagyarázhatja.

Könyvajánló 

Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

Nyolc fiatal írót díjaztak szerdán Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.

Könyvajánló 

Horváth Márk: Az antropocén

Az antropocén: új földtörténeti korszak, amely nevét az emberről kapta. Az ember jelenléte bolygónkon az utób­bi évezredekben meghatározóvá vált, a legutóbbi néhány száz évben, különösen az ipari forradalomtól kezdve pedig döntően befolyásoló tényező lett, ami a környezetben és a Föld rendszereiben komolyan érezteti hatását.

Könyvajánló 

Maryam Sharif-Draper: Fedezd fel! – Klímaváltozás

A Fedezd fel! egy gyerekeknek szóló könyv, telis-tele érdekességekkel, meglepő tényekkel, gyönyörű képekkel és sok-sok információval a klímaváltozásról. Megtudhatjuk belőle, hogyan változott a Föld éghajlata az idők során, mik azok, amik ezt negatívan befolyásolják, és hogyan járulhatunk mi magunk is hozzá a javulásához.

Könyvajánló 

Margot és Martin Hodson: Teremtett világunk megóvása

A Környezetvédelem a Biblia szemszögéből alcímet viselő kötetben a környezetvédelmi szakember szerzőpáros a fenntarthatóság kérdéseit veszi górcső alá.

Könyvajánló 

Charlotte Milner: A vizek világa

Miért fontosak a tengerek és óceánok? Milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén? Miért szorulnak a segítségünkre a tengeri állatok, és mit tehetünk értük?

Könyvajánló 

Paul Davies: Démon a gépezetben

Amikor Darwin elhatározta, hogy megmagyarázza a fajok eredetét, meg sem próbált arra a mélyebb kérdésre válaszolni, hogy mi az élet. A tudósok generációkon át küzdöttek azért, hogy megértsék ezt az alapvető problémát.

Könyvajánló 

Húsbavágó kérdések – mit eszik egy flexitáriánus?

A Flexiteriánus étrend című kötet segítségével könnyedén térhetünk át a döntően növényi alapú étrendre, a húsfélék és tejtermékek teljes kizárása nélkül.

Könyvajánló 

45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában

„A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket fognak olvasni, és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója.

Könyvajánló 

A természettől a kríziseink kezeléséhez is sokat tanulhatunk

Ruth DeFries, a Columbia Egyetem fenntartható fejlődést kutató professzora a Mit tenne a természet? című kötetében számos olyan megközelítést és stratégiát ajánl, amelyek kiszámíthatatlan, hirtelen sokkokkal terhelt időkben is lehetővé teszik az élet fennmaradását.

Könyvajánló 

David Attenborough: Élet a Földön

A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. A friss kutatások eredményeivel kiegészített új kiadás az egykori és az új olvasóknak is lebilincselő és tartalmas nyári olvasmány lehet.

Könyvajánló 

Névery Dorottya: Kalandok a Világnagy Erdőben

„A Világnagy Erdő mesés tájain számtalan állat, növény és gomba lakik. Vannak köztük aprók és nagyok, fürgék és lassúak, csíkosak és pöttyösek, kedvesek és morcosak, félénkek és merészek… Sokan sokfélék, ám valamiben mégis hasonlítanak: igyekeznek harmóniában élni a természettel.”

Könyvajánló 

Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába

Susanne Foitzik és Olaf Fritsche Hangyák című könyve szórakoztatóan, közérthetően, de tudományos igényességgel kalauzol végig a hangyák világán: jól szervezett birodalmakon, amelyek mellett naponta haladunk el anélkül, hogy igazán belegondolnánk létezésük mikéntjébe.

Könyvajánló 

Gera Pál: Füttyöstől Duzzogóig – Hazai kisragadozók megmentése

Kedves és szeretnivaló, tanulságos és elgondolkodtató, de mindenekelőtt elképesztően izgalmas állatmentésekről olvashatunk ebben a könyvben.

Könyvajánló 

Jól jönne néhány használható ötlet a háztartásod zöldítéséhez?

Marcus Franken és Monika Götze kötetéből egyenesen 200 tippet, trükköt és praktikát kaphatsz a fenntarthatóbb mindennapokhoz.

Könyvajánló 

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates egy évtizedet töltött azzal, hogy a fizika, a kémia, a biológia, a mérnöki tudományok, a politikatudomány, valamint a közgazdaságtan területén tevékenykedő kutatók és szakértők bevonásával feltárja a klímaváltozás okait, és vázolja a lehetséges következményeket. Az ügy mostanra halaszthatatlanná vált.