2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Mérsékelt öv? – Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért

„Vajon meglesz-e a szándék és a kurázsi, és ha igen, akkor nem késő-e már a beavatkozás ahhoz, hogy elkerüljük a legrosszabbat, a globális katasztrófát?”

Könyvajánló 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Dobd ki a szemetest! Ez a címe a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonya, Tóth Andi új könyvének, amellyel segítséget kaphatunk hulladéktermelésünk csökkentésére.

Könyvajánló 

Tea egy vízhiányos jövőben

A teamesternő könyve a maga nyugalmat árasztó címe mögött nem mindennapi történetet rejt. Emmi Itäranta 2012-ben írta regényét, melyben egy disztópiát épített fel. Központi téma a hagyomány, kultúra, történelem, tudás, valamint az emberek és környezetük közti kapcsolat.

Könyvajánló 

David Burnie: Barangolás a természet világában

Az ismert zoológus és természettudományos szerző lebilincselő kísérleteket gyűjtött össze, amelyek feltárják a gyerekek előtt a természet titkait.

Könyvajánló 

Ökológiai ​lábnyom és fenntarthatatlanság

Milyen lesz a jövő éghajlata? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie napjaink szétdarabolt tudományának? Reménykedhetünk-e fenntarthatóságban, amíg a világnépesség tovább növekszik? El tudunk-e látni egy bolygónyi embert egészséges táplálékkal? És hogyan viszonyul mindezen problémákhoz a ma embere? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a könyv.

Könyvajánló 

Mi történik a civilizációnkkal, ha „lekapcsolják a villanyt”?

„Teljes mértékben megszűnik az áram, és minden, amit működtet, használhatatlanná válik. Ez azért járhat katasztrofális következményekkel, mert ma kizárólag a magasan fejlett technika tartja össze a nyugati civilizációt” – így foglalta össze Áramszünet című regényének kiindulópontját Bene Zoltán író az olvasat.hu-nak adott interjúban.

Könyvajánló 

Tudatos ​vásárlók könyve

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által kiadott Magazin cikkeiből készült válogatáskötet a közlekedéshez, a turizmushoz, a víz, a zöldségek, a gyümölcsök, a hús, az energia, a vegyi anyagok fogyasztásához kapcsolódó döntésekben nyújt segítséget a környezettudatos olvasóknak.

Könyvajánló 

Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz

A szerzők, akik már régóta fényképezik és figyelik a lepkéket, egy olyan könyv megírását tűzték ki célul, amely könnyen használható a terepen való határozáshoz, illetve sok érdekes és hasznos információt nyújt azoknak, akik közelebbről szeretnék megismerni a lepkék világát.

Könyvajánló 

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlasza

2018. szeptember 27-én mutatják be a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. A kiadvány az MTA és a kormány együttműködésében valósult meg.

Könyvajánló 

Slow – A lassúság dícsérete

Carl ​Honoré könyvét mindazoknak ajánljuk, akik sebességfüggősségben és időhiányban szenvednek, akik túlhajszoltnak vagy kontroll nélkülinek érzik az életüket. Kihagyhatatlan olvasmány azoknak, akik érdeklődnek a slow mozgalom és filozófia iránt, vagy éppen a saját életükön lassítanának.

Könyvajánló 

Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható?

Az ​ökológiai fenntarthatóság szempontjainak megfelelő kezdeményezések a társadalmi-gazdasági  feltételek híján nem gyakorolnak környezetükre vonzerőt, a résztvevőktől aránytalanul nagy áldozatot követelnek – ezért fennmaradásuk is kétséges.

Könyvajánló 

Vásárlás a szemétdombra

A ​termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja: ezért eldobjuk a régit, és javítás helyett újat veszünk.

Könyvajánló 

Környezettudatosságra nevelő magyar gyerekkönyvek mutatkoztak be Pekingben

Önálló standdal jelent meg Magyarország az idei Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Publishing Hungary programja, valamint a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A több mint 300 ezer érdeklődőt vonzó seregszemle idén a gyerekkönyvekre fókuszált.

Könyvajánló 

Olvasmányok forró napokra: hódít a cli-fi

Az utóbbi években megszaporodtak a klímaváltozással foglalkozó disztópiák a világirodalomban, ami nem is csoda, hiszen egyre inkább a saját bőrünkön érezzük, hogy a globális felmelegedés nemcsak egy elmélet, hanem valós probléma. A műfajnak, ami a környezetszennyezésből fakadó lehetséges katasztrófákból merít ihletet, már neve is van: cli-fi, azaz climate-fiction.
(Fotó: NASA)

konyves.blog.hu
Könyvajánló 

A nagy bogárkönyv

Yuval Zommer, az Egyesült Királyságban élő író-illusztrátor ismeretterjesztő könyve játékos formában, kedves rajzokkal kalauzolja el a gyerekeket a bogarak különleges világába.  

Könyvajánló 

Okosabb vagy, mint egy napraforgó?

A növények, ha nem is látnak úgy, mint az ember, érzékelik a fényt; ha nem is hallanak úgy, mint az ember, reagálnak a nekik fontos hangokra; és ha nem is tudnak beszélni úgy, mint az ember, kommunikálni igenis képesek egymással – ez derül ki Daniel Chamovitz, a Tel-Avivi Egyetem botanikusprofesszora Mit tud a növény? című növényélettani kalauzából, amelyet a qubit.hu ajánl az olvasóknak.
(Fotó: Pixabay.com)

qubit.hu
Könyvajánló 

Nyári olvasnivalók kis természetbúvároknak

Lassan már a nyári szünidő közepén tartunk, a gyerekek táboroznak, kirándulnak, strandolnak vagy vakációznak, azonban akad néhány olyan nap, amikor épp nincs mivel elütni az időt. Ilyenkor azonban egy-egy érdekes könyv segíthet elűzni az unalmat. A környezet,- és természetvédelem jegyében ajánlunk könyveket a kis felfedezőknek.

Könyvajánló 

Az állatok érzelmi élete – Szeretet, gyász, együttérzés

Peter Wohlleben Az állatok érzelmi élete című könyvében az állatvilág mindennapjainak eddig ismeretlen területére kalauzolja az olvasót. Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén... Lehetnek az állatoknak is érzelmeik?

Könyvajánló 

Időjárás-csinálók

Hogyan változtatja meg az ember a Föld klímáját, és milyen hatással van mindez az életre? Tim Flannery a klímaváltozás bolygónk evolúciójára gyakorolt hatásait ismertető, lebilincselő történet mellett konkrét akciójavaslatokkal is előáll mind a törvényhozók, mind az egyes emberek számára Időjárás-csinálók című könyvében.

Könyvajánló 

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát kedden Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. A kötet a Balaton-felvidék természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.