2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Mondj nemet a műanyagra! – 101 egyszerű ötlet műanyag helyett

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. De változtathatunk-e a kialakult helyzeten anélkül, hogy gyökeresen átalakítanánk az életmódunkat?

Könyvajánló 

Csősz Sándor: A földi idegenek – A hangyák világa

A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek.

Könyvajánló 

Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás

E lenyűgöző könyv bemutatja a lepkék világának kaleidoszkópszerű sokszínűségét. A gyönyörű illusztrációkat olyan mesés szövegek kísérik, amelyek hatására a könyvben szereplő több mint 50 lepke szinte megelevenedik.

Könyvajánló 

Nagy Réka: Ökoanyu – Egyszerűen zöld

Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha léteznének egyértelmű válaszok – de az utánajárás és a dilemmák sem megúszhatók. 

Könyvajánló 

Klímaszorongás északi módra

A finn írónő, Elina Hirvonen Elfogy az idő című művét az igencsak aktuális klímaváltozás és a miatta érzett szorongás ihlette. 

Könyvajánló 

A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára

A bevásárlóközpont első emeletén található, több mint száz négyzetméter alapterületű bizalomkönyvtárba bárki leülhet olvasgatni a polcokon kirakott könyvek közé. A szabály egyszerű: amennyi könyvet viszel, annyit hozhatsz el. 

Könyvajánló 

Világelső lett a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása elnyerte a legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést.

Könyvajánló 

Milyen lesz a Föld 2646-ban?

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter közösen írt disztópikus regényében, az Emberek országában két fiatalnak egy 600 évvel későbbi világban játszódó történetén keresztül megismerhetjük az itthon még kevésbé elterjedt, de egyre népszerűbbé váló climate-fiction, azaz cli-fi új műfaját. 

Könyvajánló 

Bálint gazda, a százéves kertész

Vajon mi a hosszú élet titka? Egy százéves ember szavára mindig érdemes odafigyelni. Az ország kertésze, Bálint György esetében ez különösen igaz, hiszen hosszú élete során emberpróbáló időket, sorsfordító éveket is megélt. Bálint gazda, a százéves kertész című önéletírásából most sokat megtudhatunk mindenki kedvenc kertészéről.

Könyvajánló 

Úszó könyvtárhajó – könyvkölcsönzés másképp

Azt, aki idén az osztrák Wörthi-tó partjára készül nyaralni, egy különleges kulturális szolgáltatás is várja: úszó könyvtárból kölcsönözhet könyvet. És nem a „Bücherboot” az egyetlen, ugyanis időközben Hamburgban is létesült egy úszó könyvtárhajó.

Könyvajánló 

Ez lenne Ázsia évszázada? – Könyvajánló

Jong-Wha Lee Ez lenne Ázsia évszázada? című könyvében az egyes országokat terhelő kihívások áttekintése mellett új növekedési modell felállítását javasolja, egy olyan mintáét, amely magában foglalja a pénzügyi stabilitást, az erős gazdasági növekedést, a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a környezeti fenntarthatóságot.

Könyvajánló 

A ​fenntartható rendszerinnovációk és a Kék Gazdaság koncepciója – Könyvajánló

A fenntartható fejlődés fogalomkörének első megjelenése óta nemcsak a fenntarthatóság definiálása, hanem az abban foglalt célok lehetséges elérési pályáinak tekintetében is aktív, elméleti és gyakorlati területeket is érintő, kutatási és modellalkotási munka folyik.

Könyvajánló 

Útmutatók a környezettudatos élethez

A környezettudatos életmódváltás nem is olyan egyszerű feladat, főleg úgy, hogy újra és újra ellentmondásos információk érik az embert – de aki jó helyen keresgél, hasznos tippekkel és biztos receptekkel vághat neki a megújulásnak.

Könyvajánló 

Kalaallit nunaat – klímapokalipszis most

Valamikor a távoli jövőben a felforrósodott föld még élhető északi régióiban furcsa hibrid államok küzdenek saját fenntarthatóságukkal és egymással. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter szerzőpárosának regénye napjaink egyik legforróbb műfajába kalauzol minket: bemutatkozik a magyar cli-fi.

Könyvajánló 

Fecskét látok...

Haniko vegyes technikával készült alkotásokat felvonultató pop-up kiállítása arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. 

Könyvajánló 

Egy magyar kiadó, amely környezetbarát módon küldi a könyveket

Az interneten rendelt áruk csomagolása a legtöbb esetben a legkevésbé sem környezetkímélő: műanyag fólia, sokszoros papírburok vagy éppen a dobozt kitöltő, szinte 100 százalékosan a szemétben landoló granulátum társul hozzá – és ezalól általában a könyvek sem jelentenek kivételt.

Könyvajánló 

Útmutatók az erdő csendjében fürdőzéshez

Szinte minden népnek megvan a maga „boldogságformulája” a mindennapokra. A Sinrin-joku, azaz „erdőfürdőzés” Japánból érkezett hozzánk. Szó szerinti jelentése: az erdei atmoszféra magunkba szívása. Tágabb értelmezésben – „hagyd el a zsúfolt irodád, és menj, gyönyörködj egy kicsit a természet csodáiban!” (Fotó: Marcello Rabozzi/pixabay.com)

konyvkultura.kello.hu
Könyvajánló 

De mi is az Ember?

A 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Prae Kiadó gondozásában a Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió szerzőtrió által jegyzett tudományos monográfia arról, miként lehetünk képesek egyszer s mindenkorra leépíteni, dekonstruálni az Emberről szóló több évezredes képzeteinket.

Könyvajánló 

Az élet kódja – Titokzatos kvantumok

A tudomány máig legnagyobb megválaszolatlan kérdése, hogy az élettelen atomok és molekulák hogyan alakulnak át szerető, gyűlölködő, vágyakozó, rettegő, gondolkodó élő anyaggá.

Könyvajánló 

Az élet egy nagy verseny – de nincs fejlődés együttműködés nélkül

„A természet harmóniája csupán illúzió, az evolúció leginkább fegyverkezési versenyként jellemezhető öldöklő harc, a Homo sapiensen kívül egy faj sem törődik humanitárius szempontokkal vagy a globális környezeti válsággal – így foglalhatók össze A versengés paradoxonjai című, a Typotex kiadónál az év elején megjelent esszékötet fő állításai.” (Kép: typotex.hu)

qubit.hu