2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Könyvajánló 

„Jót, s jól”: 26 tanulmány a fenntarthatóságról

A kötetben megjelent tanulmányok korunk talán legégetőbb kérdéskörét, a gazdasági-társadalmi fejlődés fenntarthatóságának és hatékonyságának természeti, ökonómiai kritériumait vetették alá alapos elemzésnek. A tudományosság igénye egyaránt sajátossága minden tanulmánynak, ugyanakkor a szakmailag megalapozott javaslatok tekintetében jelentősek a különbségek az alkotógárda tagjai között. 

Könyvajánló 

Szigeti Cecília – Az ökológiai lábnyom határai

Az ökolábnyom az elmúlt évtizedek során egy érdekes tudományos kezdeményezésből az egyik legígéretesebb alternatív makrogazdasági mérőszámmá vált. Elismertségét világhírű, Nobel-díjas tudósok munkái és kontinenseken átívelő politikai kampányok is jelzik. Számos ország, többek közt az Egyesült Arab Emírségek és Svájc élen jár a mutató bevezetésében. A páratlan sikertörténet azonban problémák forrása is. Az ismeretek gyakran felületesek, a médiában továbbított információ pontatlan, gyakran alapjában téves.

Könyvajánló 

Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája

„Az ökológiai válság mindnyájunk életminőségét fenyegeti. Ha el akarjuk kerülni, hogy az éghajlatváltozás, az élővilág elszegényedése vagy a talajpusztulás katasztrófákhoz vezessen, alaposan változtatnunk kellene életmódunkon. A könyv fő állítása szerint mindehhez az egyik legfontosabb, ám mindeddig igencsak elhanyagolt lépés a közösségek újrafelfedezése lenne.”

Könyvajánló 

Építőkockák egy új világhoz – a Kisközösségi Program első könyve

A Kisközösségi Program munkatársai hisznek abban, hogy csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben újra fölfedezzük a közösségeket. Úgy gondolják, olyan helyi kisközösségekre van szükség, amelyek hozzájárulnak egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításához, az egy helyen lakó emberek közösséggé kovácsolásához, valamint a helyi gazdaság erősödéséhez. Állítják, hogy a mainál környezetkímélőbb és a közösségekre jobban alapozó társadalom csírái, egy új világ lehetséges építőkockái már ma is léteznek.

Könyvajánló 

Szőröstül-bőröstül

Joacim Lund riportkönyvében arra keresi a választ, hogyan tudnánk kitörni az élelmiszer-üzletláncok olcsó, ezért rossz minőségű és szűk választékú áruinak fogságából. Hogyan változtassunk az utóbbi évtizedekben teljesen megváltozott étkezési szokásainkon, hogy visszatérhessünk a tudatos táplálkozáshoz, egészséges főzéshez.

Könyvajánló 

Tudatos vásárlók könyve

Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok. A könyv a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló fogyasztói magazin első tizenhárom számából tartalmaz válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében.

Könyvajánló 

A fák titkos élete – Egy rejtett világ felfedezése

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással.

Könyvajánló 

A világ nélkülünk

Lenyűgöző és gondolatébresztő kirándulás: Alan Weisman egészen sajátságos megközelítésben tárja elénk az emberiségnek a bolygónkra gyakorolt hatását számos nyelvre lefordított könyvében. A szerző nem kevesebbre buzdít bennünket, mint hogy képzeljük magunk elé, milyen lehet a Föld – nélkülünk.

Könyvajánló 

Tiszta öröm – A rendteremtés művészete

A fogyasztó társadalom egyik legkárosabb hatása a környezetünkre, hogy állandóan vásárlásra ösztönöz, legyen szó ruhákról, lakberendezési tárgyakról vagy háztartási eszközökről. Felhalmozunk egy sor olyan holmit, aminek nagy százalékára nincs is valóban szükségünk. Marie Kondo könyve segít kilépni a mókuskerékből.

Könyvajánló 

A természet feltalálója – Alexander von Humboldt kalandos élete

Alexander von Humboldt 1769-ben született Berlinben. Miközben botanikusként bejárta Dél-Amerikát és Oroszországot, elsőként ismerte fel, hogy a természetben minden mindennel összefügg, hogy az emberi tevékenység veszedelmes éghajlatváltozáshoz, növény- és állatfajok végleges kipusztulásához vezethet. 

Könyvajánló 

Varázslatos természet

Egy kép többet mond ezer szónál? Ebben a könyvben 67 szemléletes ábra rendszerezi tudásunkat a természet világáról. Ezek az ábrák a legkülönfélébb módon mutatják be, mi mindent tesznek meg az állatok és a növények a túlélésért. Kiderül, miért éppen így néznek ki, és miért éppen így viselkednek... 

Könyvajánló 

Legyél te is bogárvadász!

Hogyan építs fénycsapdát az éjjeli lepkéknek? Milyen kísérleteket lehet végezni a pókfonállal? Hogyan nevelj hernyót? David Burnie könyve, a Legyél te is bogárvadász! több tucat izgalmas, otthon is elvégezhető kísérleten, tevékenységen és szabadtéri feladaton keresztül vezet be a rovarászok kalandokkal teli világába.

Könyvajánló 

A bükki füvesember nyomában

Szabó Gyuri bácsit mindenki csak az ország füvesembereként ismeri. Lopes-Szabó Zsuzsa könyvében ablakot nyit Gyuri bácsi világába mindamellett, hogy a Magyarországon leggyakrabban használt, legfontosabb 71 gyógynövény gyógyhatásáról, hatóanyagairól és a felhasználásuk módjáról is részletesen ír.

Könyvajánló 

A klíma kultúrtörténete

Az időjárás közszájon forgó téma. Mostanában a szokottnál is több jóslat kering arról, hogy hogyan fog alakulni. De vajon mit tudunk az időjárás 500 vagy 5000 ezer évvel ezelőtti ingadozásairól? Honnan tudhatunk bármit is az időjárás történetéről? Hogyan hatottak a klímaingadozások az emberre, a közérzetére és a szellemére?

Könyvajánló 

Bolba mesék: környezetvédelmi könyvsorozat gyerekeknek

2016-ban jelent meg a gyerekeknek szóló környezetvédelmi sorozat, a Bolba mesék első kötete, amely a víz témakörét járja körbe. A szerzők a sorozatot a 6–9 éves korosztálynak és szüleiknek ajánlják, akik a könyvek lapjain mesés, játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetünk és a természet titkaival. 

Könyvajánló 

A természet képekben

Alexay Zoltán több mint 50 éve kutatja a természet titkait. Nemcsak éles szemű és érzékeny fotós, de a magyar állat- és növényvilág avatott ismerője is. Fotóival nemcsak tisztelni, de megérteni is segít a természetet. Munkássága főleg a Szigetközhöz kapcsolódik: számos kiállításon és könyvben mutatta be a vidék kincseit.

Könyvajánló 

Zsivajgó természet

„Lombozatom alatt egy középkori székesegyház sötétzöld homálya. Törzsöm templompillér. Fehér gyertyáimat azért gyujtom meg, hogy láss a borongó árnyak között” - meséli a gesztenyefa Kosztolányi Dezső különös hangulatú könyvében, amely állatok és növények, drágakövek és ásványok lelkivilágába kalauzol.

Könyvajánló 

Ökoanyu és Ökobaba

Nagy Rékát a legtöbben csak úgy ismerik: Ökoanyu. 2012 óta vezet blogot a környezettudatos mindennapokról: számtalan ötlettel segít abban, hogyan tehetjük otthonunkat környezetbaráttá és vegyszermentessé. Ökoanyu, illetve Ökobaba címmel könyvekben is összefoglalta a tapasztalatait.

Könyvajánló 

Könyvek kis természetbarátoknak

A gyermekek környezettudatosságra való nevelését nem lehet elég korán elkezdeni, ennek egyik jó módszere a témáról szóló játékos kiadványok forgatása. A humusz.hu gyűjtésében olyan 3–12 éves korosztálynak szóló könyvek kerülnek bemutatásra, amelyeket garantáltan élvezettel fognak olvasni kicsik és nagyobbak egyaránt.

Könyvajánló 

A természet kalendáriuma

Nagy magyar klasszikusunk, Gárdonyi Géza számos természettudománnyal foglalkozó könyvet olvasott, kertészeti folyóiratokra fizetett elő. Növényeiről, a kertjében élő madarakról, rovarokról, bogarakról titkosírással könyvet vezetett, melynek A természet kalendáriuma címet adta.