2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

(Örök)zöld gyerekkönyvek

„Környezetünk drasztikus változásai, az ember és a természet közötti összhang megbomlása joggal növelték meg az elmúlt években a kimondottan környezettudatos nevelést is célzó gyerekkönyvek szükségességét. Ha a magyar nyelvű kiadványokat nézzük, rendkívül gazdag és sokrétű választékkal találkozhatunk.”

dunszt.sk
Könyvajánló 

Mi jöhet az összeomlás után?

Thore D. Hansen „A legtisztábbak” című regénye racionálisan átgondolt vízió a klímaváltozás következményeiről, az összeomlás szélén álló civilizációkról és a mesterséges intelligencia határairól. Egy regény, amely mesterien tükrözi a jelenünket a jövőben.

Könyvajánló 

A sci-fi, amelyből kiderül, hogyan akadályozhatnánk meg a klímaváltozást

Kim Stanley Robinson új – és állítólag utolsó – regényében megénekli, hogy mit kellene tennünk, hogyan kellene átalakítani gazdasági rendszerünket, milyen kapcsolókat kéne átkattintani az agyunkban, hogy esélyünk legyen kezelni a klímaváltozás hatásait, és túlélni a következő száz évet.

azonnali.hu
Könyvajánló 

Charles Eisenstein: Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért

Ez a könyv a közelítő katasztrófáról és elkerülhetetlen végzetünkről a valóban fontos kérdések felé irányítja a figyelmünket, tartalmas lelki kapcsolatok kiépítésére buzdít, illetve kézzelfogható és megvalósítható megoldásokat kínál mindazoknak, akik valóban gondoskodni szeretnének a bolygónkról.  

Könyvajánló 

Jess French: A csimpánz-mentőakció

El sem tudod képzelni, mi minden történhet egy vadon élő kis csimpánzkölyökkel! Az emberek fogságba ejtik, kihasználják a kedves kis állatot, és a kiszolgáltatott kölyök csak az állatvédők segítségével kerülhet újra biztonságos, természetes közegbe.

Könyvajánló 

Mit keresnek az almafák a felhőkarcolók árnyékában?

Mary Mattingly New York-i  fotós, szobrász és performance-művész legismertebb alkotása a 2016-os, Swale névre keresztelt úszó kert, amellyel egy abszurd városi szabályozást játszott ki, hogy a városi kertek szerepéről szóló párbeszédet kezdeményezzen.

Könyvajánló 

A természet és az ember – elektronikus olvasnivaló téli estékre

Ernst Haeckel neve ma leginkább a „biogenetikai alaptörvény” szerzőjeként ismert a köztudatban, mely tétele szerint az egyedfejlődés megismétli a törzsfejlődést. 

Könyvajánló 

Barátom, a filodendron – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

Mindenki megérdemli, hogy megtapasztalja, milyen pozitív hatással van ránk, ha vannak növényeink, amelyekről gondoskodhatunk. A növények ugyanis nemcsak szépek és tisztítják a levegőt, de csökkentik a stresszt, a vérnyomást, és úgy általában is jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is.

Könyvajánló 

Dobd ki a szemetest! – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

Tóth Andi kötete egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéróhulladék-gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

Könyvajánló 

Mit tud a növény? – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

„Ha legközelebb a parkban sétálsz, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: Mit lát ez a nárcisz? És milyen illatokat érez a fű? Érints meg egy tölgyfalevelet, és gondolj arra, hogy a fa emlékezni fog erre az érintésre.”

Könyvajánló 

Bolygónk egészsége és környezetünk védelme – Egészséges olvasnivaló téli estékre

A környezetvédelem rajtunk múlik! Néha egy jelentéktelennek tűnő mozdulat, egy apró döntés hozza a változásokat. Ne félj megtenni őket! 

Könyvajánló 

Nyírő András: Rejtőzködő tenger

Kevesen tudják, hogy a Dunántúli-középhegység alatt, a föld mélyében csodálatos, kristálytiszta karsztvíz áramlik. Ez táplálja a budapesti termálfürdőket, a Hévízi-tavat, a tatai és az esztergomi forrásokat.

Könyvajánló 

Így tegyük zöldebbé a hétköznapjainkat

Wilson-Powell, egy fenntartható életről szóló online magazin vezetője hosszú évek kutatómunkája után megírta a Tényleg zöld? – 143 zöld tipp a mindennapokra című könyvet. A kötetből életünk legkülönbözőbb területeire – konyha, gardrób, szabadidő, kert, utazás, fürdőszoba – vonatkozóan kaphatunk fenntartható tanácsokat.

24.hu
Könyvajánló 

James Powell: 2084 – Az eltűnt jég nyomában

2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században.

Könyvajánló 

Sara Starbuck: Az oroszlán-mentőakció

Vajon egy fogságban nevelkedett oroszlánnak sikerül új, szabadabb életet kezdeni a természetben? Egy kölyökkora óta magányos oroszlán képes arra, hogy egy másik oroszlánt elfogadjon társul? Az oroszlán-mentőakció igaz történetét 8 éves kortól ajánlják a gyerekeknek.

Könyvajánló 

Boldogabbak vagyunk, mint 12 000 évvel ezelőtt?

Tízezer éve járjuk a mezőgazdaság, tágabb értelemben a környező világ jelentős megváltoztatásának útját. Mielőtt evidenciaként könyvelnénk el, hogy jó irányba haladunk, érdemes lenne ezt megfelelő érvanyaggal is alátámasztanunk. Erre tesz kísérletet Horváth Balázs A fenntarthatóság pszichológiája – A környezeti problémák emberi oldala című kötetében.

Könyvajánló 

Holnapra is marad – Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

Sokak szerint a címben megidézett, ismert gyermekmondóka fenyegetőnek tűnő sora – „ég a házad ideki” – valójában nem tűzvészre utal. Ez egy generációról generációra szálló félreértelmezés: „ég a házad” valójában a természet végtelenségére és szabadságára utal. Ebben az értelmezésben a kötet címe nemcsak konkrét, indirekt üzenettel is bír: ha takarékosan, a fenntarthatóság jegyében főzünk, azzal a természetet, a bolygót is védjük.  

Könyvajánló 

Mimó és Csipek – Ezt megúsztuk

Mimó és Csipek történetei az ovis korosztályt szólítják meg. Kalandjaik során olyan élményeket szereznek, amit bármelyik ovis átélhet egy családi vagy csoportos kiránduláson.

Könyvajánló 

Öko-irodalmi top 5

Milyen verseket, prózákat vagy éppen életműveket idézett fel az ökológia hívószava a kortárs magyar irodalom egyik mérvadó kritikusában? Lapis József izgalmas ajánlója a Kortás Online-on jelent meg.

kortarsonline.hu
Könyvajánló 

Bernáth István: Magyarország állatvilága

A teljesség igénye nélkül szeretné bemutatni a gazdag magyar faunát ez az album, amely természetesen kiváló ajándék is egyben kicsik és nagyok számára egyaránt.