2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megoldáskutatás meglepő eredménnyel

Egy új könyv hatásmérések alapján rangsorolta a klímaváltozásra adható legjobb válaszlehetőségeket. Meglepő, de nem az alternatív energia vagy a hulladékcsökkentés végzett az első helyen. A klímaváltozás-megoldásokról szóló diskurzust elsősorban az alternatív energiák, az elektromos autózás uralják, és nehezen átlátható, hogy milyen törekvésnek mekkora lehet a valós hatása.

Legalábbis így volt ez eddig.

Paul Hawken – akinek Natural Capitalism című könyvét Bill Clinton a világ öt legfontosabb könyve közé sorolta – kutatócsapatával néhány évvel ezelőtt kutatások alapján egy könyvben állította össze a klímaváltozás elleni 100 leghatékonyabb megoldás listáját.

A széles listában az eddig létező megoldások annak alapján vannak rangsorolva – az alternatív mezőgazdaságtól a hőszivattyúkig –, hogy potenciálisan mekkora befolyással lennének a szén-dioxid-kibocsátásra, milyen költségszinten, milyen lehetőségekkel. A kutatók néhány forgatókönyvet is felvázoltak, ami az egyes lehetőségek egymásra épülését és az elérhető kumulatív hatást mutatja be.

És hogy mi az, ami a legerőteljesebb hatást gyakorolhatná ezen a területen? Bármilyen meglepő, a top 100-as lista legelső helyeinek egyikén a lányok oktatásának szélesebb körűvé tétele áll a tudatos családtervezéssel kombinálva. E két dologra fordított energia 2050-re 120 gigatonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást.

Az edukáció az egyik legfontosabb eszköz a népességszabályozásban, azaz a túlnépesedés okozta problémák kezelésében. A tanult lányok többek között magasabb béreket érhetnek el, társadalmi szempontból mobilabbak, egészségesebbek, körükben alacsonyabb a HIV/AIDS és a malária előfordulása, jobban táplálják a családjaikat, hatékonyabban termelnek, és a környezetváltozás okaira is jobban odafigyelnek.

A könyvben leírt 100-as megoldáslista legelőkelőbb helyein szerepel a hűtőközegek menedzselése, az élelmiszer-hulladék csökkentése, a húsmentes diéta terjedése, valamint a napelemparkok és tetőkre szerelt napkollektorok témája is.

Neked ajánljuk
Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja – Ökothriller Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja – Ökothriller A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam