2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Könyvek kis természetbarátoknak

A gyermekek környezettudatosságra való nevelését nem lehet elég korán elkezdeni, ennek egyik jó módszere a témáról szóló játékos kiadványok forgatása. A humusz.hu gyűjtésében olyan 3–12 éves korosztálynak szóló könyvek kerülnek bemutatásra, amelyeket garantáltan élvezettel fognak olvasni kicsik és nagyobbak egyaránt.

Greenbird: magyar–angol környezetvédelmi szótár általános iskolás társszerzőknek

Tartalom: A könyv szemléletes formában ismerteti meg olvasóit a környezet- és természetvédelem alapvető angol szókincsével. A szótár első részében 13 témakör (pl. otthon, iskola, kert, bolt, utca, bolygó, energia, természet stb.) környezetvédelemmel kapcsolatos szavai találhatók meg. A kifejezések nem a hagyományos szótárformában sorakoznak fel, hanem vidám, egész oldalas rajzokon kerülnek elhelyezésre a megfelelő ábra mellett. A könyv végén angol–magyar, magyar–angol betűrendes szótár is segíti a tanulást.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Szerző: Gévai Csilla, Kácsor Lóránt

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Kiadás éve: 2013

Értékelés: Hiánypótló kiadvány, mely játékos formában segít elsajátítani a környezet- és természetvédelem angol alapkifejezéseit. Nagy alakú, minőségi megjelenési formájához vidám, különleges hangulatú illusztrációk társulnak. Igazán jó kézbe venni és elmerülni a részletgazdag rajzok böngészésében. Ideális ajándék a környezet- és természetvédelem iránt érdeklődő nyelvtanulóknak vagy a „szaknyelvet” még elsajátítani szándékozóknak.

Fotó: Nagy Pexels.com

Micimackó – Az erdő meséi 1. „Valaki kincsei”

Tartalom: Micimackó és barátai rájönnek, hogy a számukra már feleslegessé vált holmiknak mások még hasznát tudják venni. A mese során mindenki talál olyasvalamit, amit a másik már kidobna, de számára mégis hasznossá válik. Mese az újrahasznosításról.

Fő témák: újrahasznosítás, hulladékmegelőzés, hulladék

Ajánlott korosztály: 3-7 évesek

Szerző: Emily K. Hutta

Kiadó: Egmont Hungary Kft.

Kiadás éve: 2010

Értékelés: Jól megírt, okos mese arról, hogy feleslegessé vált használati tárgyainkat nem kell rögtön a kukába dobni. Ha továbbadjuk, azzal jól járhatnak mások és persze a környezet is. Az utolsó oldalon gyerekek által is könnyen kivitelezhető tippek is találhatók az otthoni újrahasznosításra.

Bolygóvigyázók kézikönyve

Tartalom: A könyv átfogó képet nyújt a környezetvédelem alapkérdéseiről, s hogy ezek miként függnek össze hétköznapi szokásainkkal, döntéseinkkel. Fejezeteiben olyan témakörök szerepelnek, mint a víz, a levegő, a hulladék, a komposztálás, a túlfogyasztás, a pazarlás vagy akár a biodiverzitás. Tippekkel, barkácsötletekkel és leírásokkal (például újrapapír-készítés, tudatos vásárlás) segíti a gyerekeket abban, hogy az elméleti információkat összekapcsolhassák a gyakorlattal. A kötet végén könyv-, film- és webajánló is található.

Fő témák: környezetvédelem, víz, hulladék, levegő, fogyasztás, élővilág-védelem

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Szerző: Forgács Ildikó, Dózsa Tamás

Kiadó: Méry Ratio

Kiadás éve: 2014

Értékelés: A könyv vidám rajzokkal, hasznos tanácsokkal, áttekintést segítő képekkel mutatja meg a gyerekeknek, hogy kis dolgokkal is sokat tehetnek a Föld védelmében. Inkább lexikálisnak mondható hangvétele miatt iskoláskortól ajánljuk. Számos apró részletet feltárva beszél olvasóihoz. Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is hasznos – közös – olvasmány lehet.

 További könyvtippek az alábbi linken olvashatók.

Neked ajánljuk
Charles Eisenstein: Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért Dobd ki a szemetest! – Elektronikus olvasnivalók téli estékre Különleges napelem növényi hulladékból Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam