2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szőröstül-bőröstül

Joacim Lund riportkönyvében arra keresi a választ, hogyan tudnánk kitörni az élelmiszer-üzletláncok olcsó, ezért rossz minőségű és szűk választékú áruinak fogságából. Hogyan változtassunk az utóbbi évtizedekben teljesen megváltozott étkezési szokásainkon, hogy visszatérhessünk a tudatos táplálkozáshoz, egészséges főzéshez.

Vajon akkor is megennénk az előre feldolgozott készételeket, ha tudnánk, miből és hogyan készülnek? A legnagyobb gond, hogy a döntésre esélyünk sincs, ami a kereskedelmi hálózatok felelősségét veti fel.

Lund meglátogatta a norvég Coop és Rema üzletláncok vezetőségét, akik hibáikat elismerve óvatos biotermék-kínálattal kísérleteznek, de ehhez tájékozott vásárlókra van szükség. Az élelmiszer-iparág hátterében kiterjedt környezeti és állatjóléti problémák húzódnak, húsalapú étkezésünk a takarmány nagyipari termelése miatt tönkreteszi a Földet, a brazil esőerdők négyötödét így tarolták le. Ellenpéldákat keresve koppenhágai és londoni díjnyertes éttermekben járunk, melyek azzal lettek világelsők, hogy helyi nyersanyagokból dolgoznak, vagy az alapanyag teljes feldolgozására törekednek a virágbefőttől az elropogtatható szalonkafejig.

Megismerkedünk a „mindenevők dilemmájával” (mit válasszunk, hogy életben maradjunk?), „a nagy hármassal” (a só, a cukor és a zsír háttérhatalmával), a nose to tail cookinggal (szőröstől-bőröstül), a berlini Húsatlasszal, a barbecue texasi fővárosával, a lelkiismeretüket altató „új jólétisekkel”, „a boldog hús mítoszával” és az amerikanizált rohanó étrend sokkoló számadataival. 

  • Kiadó: Typotex Kiadó
  • Megjelenés éve: 2017
  • Oldalszám: 272
Neked ajánljuk
Nagy Réka: Ökoanyu – Egyszerűen zöld Az ínyencek veszik a mangalicát Egyszerűsítsük együtt az életünket Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet
Tovább a forrásra: typotex.hu
Vissza
Hírfolyam