2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyári olvasnivalók kis természetbúvároknak

Lassan már a nyári szünidő közepén tartunk, a gyerekek táboroznak, kirándulnak, strandolnak vagy vakációznak, azonban akad néhány olyan nap, amikor épp nincs mivel elütni az időt. Ilyenkor azonban egy-egy érdekes könyv segíthet elűzni az unalmat. A környezet,- és természetvédelem jegyében ajánlunk könyveket a kis felfedezőknek.

Állatok és növények nyomában

Ha a környezetvédelmi, természetvédelmi témájú könyvek között keresgélünk, számos haszonnal forgatható új és régi könyvet is találunk, amelyeket gyermekeinknek ajánlhatunk. Az egyik ilyen a nemrégiben megjelent Bálint György, Telegdi Ágnes szerzőpáros által írt Csodálatos állatok, varázslatos növények című könyv, amely ötéves kortól akár 13 éves korig tartalmaz hasznos tudnivalókat, és egyben remek olvasmányélményt nyújt. A könyv a hasznosítható tudás mellett olyan életérzést közvetít, hogy a legtöbb olvasónak kedve támad madarakat etetni vagy itatni, növényeket ültetni, saját kiskertet művelni.

Fotó: Pixabays.com

Madárlesre fel!

Kicsit nagyobbaknak ajánlható Orbán Zoltánnak, a Magyar Madártani Egyesület munkatársának műve: A madárbarátok könyve, amely minden tudnivalót tartalmaz a ház körül élő madarainkról, a madárbarát kert kialakításának lépéseiről, a házi madárvédelemről. Emellett ismerteti a ház körül leggyakrabban előforduló madarakat, hogy a laikusok, kezdő madarászok is könnyedén felismerhessék őket. Aki érdeklődik a madarak iránt, azoknak alapmű, a gyerekek számára is rendkívül olvasmányos formában megjelent, képekkel gazdagon illusztrált könyv. Jó nyári olvasmány a nagyobb korosztálynak!

Fotó: Pixabay.com

Fenntarthatóságról nagyobbaknak

Azoknak a gyerekeknek, akik már rendelkeznek némi alaptudással a környezetvédelem terén, komolyabb olvasmányok is a figyelmükbe ajánlhatók. Így például Gulyás Emesétől a Tudatos vásárlók könyve, mely 2009-ben jelent meg, máig aktuális tudásanyagot tartalmaz mindarról, hogy hogyan lehetünk tudatos vásárlók, hogyan ne dőljünk be a fogyasztói társadalom által diktált elvárásoknak és marketingfogásoknak.

Haszonnal forgatható Jane Goodall és Marc Bekoff könyve: Az utolsó pillanat – Az élővilág megóvásának tíz parancsolata is, mely a Gabo Kiadónál jelent meg 2003-ban. A könyvben a két világhírű szerző rámutat azokra az alapelvekre, amelyeket ha mindannyian betartanánk, egy fenntartható bolygót adnánk át az utódainak, megőrizve rajta az állat- és növényvilág sokszínűségét, a fajok gazdagságát.

További könyvtippek az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Klímaszorongás északi módra Milyen lesz a Föld 2646-ban? A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: valaszuton.hu
Vissza
Hírfolyam