2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vásárlás a szemétdombra

A ​termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja: ezért eldobjuk a régit, és javítás helyett újat veszünk.

Az 1920-as évek izzólámpakartellje óta sok termék nem tart már annyi ideig, ameddig erre valójában képes lenne: az izzószálak idő előtt kiégnek, a tintasugaras nyomtatók  beszüntetik a munkát, és háromévente új számítógépre van szükség, mivel a régi az új operációs rendszerrel már nem tud lépést tartani.

Rendszer van ebben: „tervezett elavulás” a neve annak az elvnek, amely az élettartam szándékos megrövidítését elejétől fogva előirányozza.

A könyv olyan izgalmas, mint egy rémregény – ugyanakkor megalapozottan és inspirálóan meséli el, hogyan találták ki ezt az eszközt a konjunktúra fellendítésére, és miként válhatott még saját tetteink mozgatórugójává is.

 

A könyv az azonos című dokumentumfilmhez végzett többéves kutatómunka alapján készült. A dokumentumfilmet a televízióban (arte, ORF) többször vetítették és megvitatták (többek között a Hart aber fair című műsorban).

  • Kiadó: L' HARMATTAN KFT.
  • Oldalak száma:237
  • ISBN: 9789634143802
  • Kiadás éve: 2017
  • Fordító: Molnár József
Neked ajánljuk
A természettől a kríziseink kezeléséhez is sokat tanulhatunk 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában David Attenborough: Élet a Földön Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: moly.hu
Vissza
Hírfolyam