2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható?

Az ​ökológiai fenntarthatóság szempontjainak megfelelő kezdeményezések a társadalmi-gazdasági  feltételek híján nem gyakorolnak környezetükre vonzerőt, a résztvevőktől aránytalanul nagy áldozatot követelnek – ezért fennmaradásuk is kétséges.

A falvak újjáélesztéséhez, a környezetbarát fejlesztésekhez szükséges feltételek nem adottak, de nem is elérhetetlenek, a kibontakozás egyik legfőbb akadálya az együttműködés hiánya.

Lesz-e a csírából növény, hoz-e virágot, gyümölcse megérik-e, vagy elveri a jég? – a földet művelő ember tudja, hogy ezeket a kérdéseket a mezőgazdaságban soha nem lehet előre megválaszolni.

Lesz-e még ereje a marhavagon kori népvándorlás hullámaitól sújtott, nemzedékről nemzedékre megtizedelt és kifosztott magyar vidéknek, hogy a saját lábára álljon, s első lépésként helyreállítsa az ország önrendelkezését legalább az élelmezés terén?

Vagy „Európa éléskamrája” most lesz csak igazán „hárommillió koldus országa”? Mindezt megmutatja a jövő. E kötet lapjain az olvasó csupán látleleteket talál, úti beszámolókat a vidékfejlesztés rögös útján próbálkozó közösségekről, emberekről.

Farkas Gabriella az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Közös Örökségünk Kutatóműhely és a Nonprofit Média Központ Munkatársa, fordító. Fő érdeklődési területe a kistelepülési és kistérségi közösségépítés és gazdaságfejlesztés, valamint a társadalmi nyilvánosság és a civil média világa.

Lányi András Az ELTE TÁTK oktatója, író, filozófus. Esszékötetek, szépirodalmi művek szerzője, ökofilozófiai szöveggyűjtemények szerkesztője, az Élőlánc Magyarországért alapítója.

  • Terjedelem: 311 oldal
  • Kiadó: L'Harmattan Kiadó, 2010
  • Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
  • ISBN: 9789632363226
Neked ajánljuk
Háború a szavannán, Richard Leakey harca az elefántokért Tea egy vízhiányos jövőben Mérsékelt öv? – Felelős cselekvési irányok a hatékony klímavédelemért Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma
Tovább a forrásra: moly.hu
Vissza
Hírfolyam