2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történik a civilizációnkkal, ha „lekapcsolják a villanyt”?

„Teljes mértékben megszűnik az áram, és minden, amit működtet, használhatatlanná válik. Ez azért járhat katasztrofális következményekkel, mert ma kizárólag a magasan fejlett technika tartja össze a nyugati civilizációt” – így foglalta össze Áramszünet című regényének kiindulópontját Bene Zoltán író az olvasat.hu-nak adott interjúban.

A 2030-ban, Szegeden játszódó disztópia arra a kérdésre keresi a választ, mi történne, ha a jelen társadalmát működtető szervező erő, a technológia végérvényesen működésképtelenné válna.

Bene Zoltán úgy véli, „az évezredes képlet – amely szerint az egyén be van ágyazva egy csoportba, ami jó esetben a család, a családok pedig olyan organikus közösségekben léteznek, amelyben mindenki ismer mindenkit, ha máshogy nem is, minimum látásból – mára megszűnt.”

Napjainkban csak kvázi-közösségek léteznek, amelyekből hiányzik az egymásrautaltság. Bene szerint ez azért probléma, mert

„így nem alakulnak ki azok a mechanizmusok, kapcsolódási pontok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy közösen képesek legyünk problémákat megoldani. A problémáinkat vagy egyedül oldjuk meg, vagy az állam segítségével”.

A regény arra keresi a választ, mi történik, ha egy ilyen társadalom elveszti a fő összetartó erejét, vagyis az elektromosságot, és hogy a rend felbomlása után van-e esély az újrakezdésre. 

  • Kiadó: Kortárs Könyvkiadó Kft.
  • Terjedelem: 356 oldal
  • ISBN: 9789634350354
  • Kiadás éve: 2018
Neked ajánljuk
Ben Hoare: A természet ezer arca Az élővilág képviselői nem csak a bolygón, a magunknak teremtett világokban is megfogyatkoztak Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: zaol.hu
Vissza
Hírfolyam