2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tea egy vízhiányos jövőben

A teamesternő könyve a maga nyugalmat árasztó címe mögött nem mindennapi történetet rejt. Emmi Itäranta 2012-ben írta regényét, melyben egy disztópiát épített fel. Központi téma a hagyomány, kultúra, történelem, tudás, valamint az emberek és környezetük közti kapcsolat.

Főszereplőnk a fiatal Noira, aki apjától eltanulja a tea művészetét. A víz azonban a jövőben hiánycikk, így vele együtt a tea is nagy luxus. Noira családja viszont egy titkos vízforrással rendelkezik, ami később persze bonyodalmat okoz majd.

A víz már-már főszereplővé válik a műben, olyan elem, amely túléli az embert, és mindig jelen van az életében.

Éppen ezért metaforaként is nagyon jól, hatékonyan működik. Csakúgy, mint a tea. Számos ázsiai kultúrában igen fontos szerepe van a teának, amihez külön szertartás is párosul. Mindehhez pedig a víz elengedhetetlen. A szerzőnek is egy ilyen teaszertartás adta a könyv ötletét, hogy egy vízhiányos jövőről írjon regényt.

Az írónő zseniálisan ragadja meg az éghajlatváltozás problémáját, ugyanis egy felettébb érdekes történetbe csavarva tárja azt az olvasók elé, hogy elgondolkodjanak a meglévő és a ránk váró gondokon.

  • Oldalszám: 256
  • ISBN: 9786155508196
  • Fordító: Varjasi Csilla
  • Kiadó: Metropolis Media, 2015
Neked ajánljuk
Klímaváltozás és Magyarország címmel ismeretterjesztő kötet jelent meg Mi nyílik a kertemben? – Miért veszélyesek az özönnövények, és hogyan védekezhetünk ellenük? Jane Goodall mesél A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: galaktika.hu
Vissza
Hírfolyam