2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

David JC MacKay: Fenntartható ​energia mellébeszélés nélkül

David JC MacKay a Cambridge-i Egyetem fizikaprofesszora, akit a könyv első megjelenését követően az angol energiaügyi minisztérium tudományos főtanácsadójának kértek fel. Ami egy könyv megírásával megtehető a fenntartható energiáért, azt a szerző megteszi. 

Ez ​a könyv nem riogat világvége-szcenáriókkal, és nem lobbizik egyik energiaágazatnak sem.

Jó fizikus módjára egy új mértékegységet vezet be, amely alkalmas arra, hogy összemérhetővé váljon mindenfajta energiatermelés és -fogyasztás.

Ez a mérték az egy főre és egy napra eső energiafelhasználás, illetve -termelés. Bármely ország statisztikai adatai alapján az értékek eszerint már kiszámolhatók és összehasonlíthatók. Így lépésenként méri össze a fogyasztói társadalom emberének napi energiaszükségleteit és a különböző energiatermelési formák napi termelésének lehetőségeit, korlátait.

A könyv nemcsak okos, de szellemes és gyakorlatias is. Hála tiszta gondolatmenetének, könnyedén leszámol az olyan téveszmékkel, hogy például „ha kihúzod a telefontöltőt, máris tettél a környezetért” – ez ugyanis túl kevés, még ha mindenki követi is a tanácsot.

  • Kiadó: Typotex
  • Kiadás éve: 2011
  • Oldalszám: 416 oldal
  • ISBN: 9789632795751
  • Fordította: Both Előd
Neked ajánljuk
Nagy Réka: Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek Helen Fewster: Az ökológia nagykönyve Mengyán Eszter: Helló, slow fashion! – Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: moly.hu
Vissza
Hírfolyam