2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatásai a világpolitikára

Joel Wainwright, az Ohio Állami Egyetem földrajzprofesszora és Geoff Mann, a Simon Fraser Egyetem Globális Politikai Gazdaságtan Központjának igazgatója szerint a klímaváltozás a világpolitikát is gyökeresen átalakítja majd.

A szerzőpáros Climate Leviathan: A Political Theory of Our Planetary Future (Klíma Leviatán: A bolygónk jövőjének politikaelmélete) című könyvéről a 444.hu-n Sarkadi Zsolt írt ajánlót.

A szerzők rámutatnak: mivel a klímaváltozás globális probléma, globális szinten lehet csak hatásosan kezelni, ez pedig komoly kihívást jelent a nemzetállami szuverenitásra nézve.

A bolygó élővilága azonban nem egy-egy nemzetállamé, hanem mindannyiunké, és a klímaváltozás hatásai sajnos nem tartják tiszteletben az országhatárokat.

Fotó: amazon.com

A szerzők szerint az emberiség rövidesen tényleg kénytelen lesz érdemben és globálisan foglalkozni a klímaváltozással, hiszen a tudósok között már most is vitán felül áll, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek felforgatják az életünket. Éppen ezért a könyvben felvázolt jövőképek többsége gyengülő nemzetállamokkal számol. 

Wainwright és Mann szerint jelenleg a világ sok állama még a tagadás fázisában jár. Ha ez a hozzáállás marad uralkodó – ami a szerzők szerint kifejezetten valószínű –, akkor a Klíma Leviatán jövőkép valósul meg, amiben

a nemzetközi világrendet a klímaváltozás mellett az fogja meghatározni, hogy a nemzetállamok félnek egy új, globális szuverén születésétől, és mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

A könyv ugyanakkor egy optimista jövőképet is felvázol, amennyiben az emberek és civil szervezetek maguk fordulnak egymás felé, és fognak össze a klímaváltozás kezelése érdekében.

Neked ajánljuk
Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja – Ökothriller Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja – Ökothriller Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam