2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Borsos Béla: Termő televény

A Termő televény című kötet korunk mezőgazdaságának ökológiai, közegészségügyi és közgazdasági kérdéseit tárgyalja rendszerelméleti megközelítésben.

 A téma mindannyiunkat közvetlenül érint, hiszen a mesterséges agrár-ökoszisztéma, az állattenyésztés, az agrotechnika és a növénytermesztés beavatkozása a természetes folyamatokba komoly veszélyt hordozó, bolygószintű éghajlati, biológiai és biogeokémiai változásokat idézett elő.

A mezőgazdasági termelés történetének rövid áttekintése során a szerző érzékletes példák segítségével hasonlítja össze az ipari forradalom előtti hagyományos módszerek és az intenzív, ipari agrárrendszerek természetátalakító tevékenységét.

Fotó: www.bookline.hu

A könyv nagyobb részét kitevő, esettanulmányokkal kiegészített elemzés éles etikai kritikával illeti a mezőgazdasági ipar közgazdasági mítoszait, illetve káros agrokémiai és biotechnológiai eljárásait.

A kötet záró része azokkal a lehetőségekkel foglalkozik, melyek megoldást kínálnak az említett problémákra: hét alternatív agrármódszer (például a bio- és a természetes gazdálkodás, a permakultúra) megismerése mellett a szórványos magyarországi tapasztalatokról is olvashatunk.

  • Kiadó: Typotex Kiadó, 2018
  • Terjedelem: 248 oldal
  • ISBN: 9789632799773
Neked ajánljuk
Látogassatok el a fák különleges világába! Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk Richard Panek: Mi a baj a gravitációval? – A talpunk alatt lapuló rejtély megoldása A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: bookline.hu
Vissza
Hírfolyam