2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar kiadó, amely környezetbarát módon küldi a könyveket

Az interneten rendelt áruk csomagolása a legtöbb esetben a legkevésbé sem környezetkímélő: műanyag fólia, sokszoros papírburok vagy éppen a dobozt kitöltő, szinte 100 százalékosan a szemétben landoló granulátum társul hozzá – és ezalól általában a könyvek sem jelentenek kivételt.

Sajnos a túlcsomagolás a kinyomtatott és postán vagy áruküldővel kézbesített könyvek esetében is gyakran fordul elő. Jó gyakorlatot mutathat fel viszont az egyik kis honi kiadó, amely gyakorlatilag hadat üzent a szemétbe kerülő hagyományos csomagolásnak.

A Lelkesedés Könyvek kiadó webshopjában csak hulladékba csomagolják az olvasók által megrendelt, majd postán elküldött köteteket.

Mint a kezdeményezéshez megjegyzik: egy tavaly indult zero waste akcióhoz csatlakozva kezdték így postázni a könyveiket, ám aztán „úgy maradtak” – számolt be a vállalkozás közösségi oldala alapján a Zöld Ipar Magazin.

Fotó: pexels.com

A könyvek szállítás közben így is teljesen biztonságban vannak, ugyanis belső védőcsomagolásként újrahasznosított kartonba kerülnek, amire kívülről használt újságpapírt tesz a kiadó. A kettő összedolgozásához csakis papír alapanyagú ragasztószalagot használnak. A külső csomagolásra persze címke is kell: ez újrapapír a kiadó saját irodájából.

„Nem tudunk kifogyni a papírból, pedig 1,5 éve tényleg minimálisan nyomtatunk mi magunk! Másfél éve nem vásároltunk csomagolóanyagot, nyomtatópapírt ... mégsem bírunk kifogyni – óriási az áramlás a kereskedelemben – ha nem figyelünk, a pazarlás résztvevői vagyunk!” – írják a kiadó munkatársai a közösségi oldalon.

Neked ajánljuk
Látogassatok el a fák különleges világába! Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk Nemzetközi zöld programot indít a Garnier Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Tovább a forrásra: zipmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam