2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalaallit nunaat – klímapokalipszis most

Valamikor a távoli jövőben a felforrósodott föld még élhető északi régióiban furcsa hibrid államok küzdenek saját fenntarthatóságukkal és egymással. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter szerzőpárosának regénye napjaink egyik legforróbb műfajába kalauzol minket: bemutatkozik a magyar cli-fi.

A climate fiction, vagy röviden cli-fi még kevésbé lehet ismert a hazai olvasók számára, pedig egy hihetetlen termékeny, az utóbbi években felfutó alműfajról beszélünk a tudományos fantasztikum körén belül  – olvasható a Pagony könyvismertetőjében.

A cli-fik a valamennyiünket fenyegető kilátásokat igyekszenek feltárni, hol profetikusan figyelmeztetve a közelgő veszélyre, hol megtervezve azt az „okos” civilizációt, amelyik válaszokat tud adni a szénalapú ipari termelés, a túlfogyasztás vagy a globális szeméthelyzet kínzó kérdéseire.

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter regényében egy bizonyos Kalaallit Nunaat nevű államban járunk, vagyis Az emberek országában, amely a felmelegedés következtében északra szorult emberiség egyik utolsó és talán legfejlettebb fellegvára. A szerzők amellett, hogy kiaknázzák a klímaváltozás témájában rejlő fikciós lehetőségeket, bátran hozzányúlnak a disztópia irodalmi formuláihoz is.

Forrás: pagony.hu
  • Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2019
  • Terjedelem: 472 oldal
  • ISBN: 9789634104568
Neked ajánljuk
Legyél botcsinálta botanikus a város dzsungelében! Zöldtetők: Tervezés, kivitelezés, gondozás A globális metánkibocsátását mérő műholdmissziót indít Új-Zéland Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: pagony.hu
Vissza
Hírfolyam