2020. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úszó könyvtárhajó – könyvkölcsönzés másképp

Azt, aki idén az osztrák Wörthi-tó partjára készül nyaralni, egy különleges kulturális szolgáltatás is várja: úszó könyvtárból kölcsönözhet könyvet. És nem a „Bücherboot” az egyetlen, ugyanis időközben Hamburgban is létesült egy úszó könyvtárhajó.

Ausztriában országszerte több könyvtárhálózat is működik, amelyeket a munkaügyi kamarák üzemeltetnek. Nemrégiben a karintiai munkaügyi kamara (Arbeitkammer Kärnten) úgy döntött, útnak indítja „Bücherboot” elnevezésű projektjét. 

Fotó: b-u-b.de

Az üdülőhely népszerűsége adta az ötletet, hogy olvasóikat nyáron se hagyják izgalmas könyvek nélkül, és ehhez egy könyvtárhajót bocsássanak vízre, mely folyamatosan cirkál a tó közkedvelt kikötői között.

Az úszó könyvtár létrehozásával az volt a céljuk, hogy új, izgalmas, könnyen elérhető olvasmányélményt nyújtsanak nyaralás alatt is, különösen a gyerekek számára.

A Karintiai-tóvidék egyik legnagyobb taván a hajó állandó utat jár be: az első megálló Loretto 10.15-kor, innen indul tovább Maierniggbe, Krumpendorfba, majd következik Parkbad és Bad Stich. A könyvtár tagjainak egy óra áll a rendelkezésükre, hogy böngésszenek a közel 2000 könyv között. Emellett – jó idő esetén – a klagenfurti strandon is nyitva van az AK tagkönyvtára a hét minden napján, ahol elektronikus formában is elérhetők és kölcsönözhetők a könyvek.

Azonban nem az osztrák „Bücherboot” az egyetlen könyvtárhajó. 3 művészcsoport ugyanis Hamburgban is létrehozott egy úszó közösségi teret a könyvek szerelmeseinek a „Das Archipel” nevű projekt keretében. A festői Wilhelmsburg-negyedben, a Vering-csatornán, rozsdás hajók között foglal helyett a közel 150 négyzetméteres mesterséges sziget.

Neked ajánljuk
Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát? Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa Lepkék és Boroszlánok – a Tétényi-fennsík védelmének húsz éve Rekordméretű műanyagszennyezés és összefogás Banglades partjainál Megérkezett a BMW legújabb villanyautója
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam