2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaszorongás északi módra

A finn írónő, Elina Hirvonen Elfogy az idő című művét az igencsak aktuális klímaváltozás és a miatta érzett szorongás ihlette. 

A klímaváltozás megkerülhetetlen témáját a finn írónő egy családi kamaradrámába ágyazva dolgozza fel: a huszonéves Aslak Anttila egy zöldpolitikát támogató szervezet elvakult támogatója, aki meg van arról győződve, hogy az emberek passzivitásukkal, élősködésükkel talán még nagyobb kárt okoznak a Földnek, mint amikor valóban szennyezik.

Kiábrándultságában a terrorizmusban, az emberiség elpusztításában látja a Föld megmentéséért folytatott harc egyedüli megoldását. Hirvonen múlt és jelen között ugrálva fejti fel, milyen okok vezethettek el Aslak ép ésszel felfoghatatlan tettéig.

„Hozzászoktunk a hó nélküli telekhez, a végtelen esőzésekhez és a meglepő erejű áradásokhoz. Hozzászoktunk az egyik európai országból a másikba átjáró menekültekhez és ahhoz, hogy az új lakóterületeket falakkal veszik körül” – ha komolyabban belegondolunk, nem kell sok idő ahhoz, hogy ezek a felvetések akár valósággá váljanak. A mi saját valóságunkká.

  • Kiadó: Magvető Kiadó
  • Oldalszám: 240 oldal
  • Megjelenés: 2019. június 27.
  • ISBN: 9789631438468
Fotó: lira.hu
Neked ajánljuk
Egy kedves ötlet az erdőjárás és a betűk szerelmeseinek A Móra jövőbe néző mesékkel ünnepli 70. születésnapját Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai? A debreceni állatkertet segíti a Globus Újabb villany-pick-up a láthatáron!
Tovább a forrásra: magyarhang.org
Vissza
Hírfolyam