2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kiadvány segít felfedezni Pest megyét

Pest megye 20 építészeti és természeti kincsét mutatja be a Pest megyei értékeink, barangolások a Börzsönytől a Tápió mentéig című új kiadvány.

A kötet egy olyan sorozat második darabja, amely Pest megye természeti, építészeti, kulturális értékeiből válogat – idézi Ambrus Andrást, a könyvet kiadó Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnökét az MTI alapján a prae.hu.

A bemutatott 20 érték egyfajta keresztmetszet, amely lefedi az egész régiót, és megmutatja a megye táji, történeti, kulturális sokszínűségét.

Vannak közöttük olyan értékek, amelyek országosan ismertek, például a Gödöllői Királyi Kastély, a zsámbéki középkori templomrom vagy a mogyoródi Hungaroring. Emellett olyanok is szerepelnek a kiadványban, amelyekre talán kevesebb figyelem jutott, például a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a különleges formájú Csergezán Pál-kilátó, a ráckevei szerb templom vagy a márianosztrai Kopasz-hegy.

A kiadvány nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon a megyei értékeink felkereséséhez, megismeréséhez. Az olvasó a képzeletbeli utazás alatt látni fogja, hogy egy-egy valóságos kirándulás alkalmával akár egyszerre több értéket is meglátogathat Fotó: pestmegye.hu

A megyei értéktár 2013 óta gyűjti a kiemelkedő szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékeket. Jelenleg a megye 74 településéről 235 érték szerepel az értéktárban. Különlegességük, a magyar nemzeti kultúrában és Pest megye életében betöltött szerepük indokolttá teszi, hogy nemcsak szakmai körök, hanem a széles nyilvánosság számára is ismertté, ismertebbé váljanak. A kiadvány letölthető a megye honlapjáról.

Neked ajánljuk
Molnár Péter Pál és ifj. Vasuta Gábor: Élménytár – TermészetBulvár Molnár Péter Pál és ifj. Vasuta Gábor: Élménytár – TermészetBulvár Gyönyörű természeti jelenség a szomszédban: a Vintgár-szurdok (videó) Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Tovább a forrásra: prae.hu
Vissza
Hírfolyam