2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Simonyi Miklós: Emberek és molekulák

Hogyan függ össze a jobb és a bal kéz a joghurtkészítéssel és a DNS-sel? Miért jelentős lépés az emberiség számára a Mengyelejev-féle periódusos rendszer fehér foltjainak eltüntetése? Milyen eszmei viták kísérték az érzéstelenítés históriáját?

A Rádiumlányok esete szomorú történet, a száloptika létrehozása viszont sikersztori. A kötetben felvonultatott huszonkét írás kémiai eredményeket ismertet, ám a középpontban rendre az ember áll. 

Simonyi Miklós vegyészprofesszor történelmi és társadalmi kontextusba helyezve tárja elénk az életünket átszövő kémia szerteágazó és színes világát.

Könyvében a tudományterület közelmúltbeli felfedezései, például a molekulaszobrászat vagy a fotokatalízis bemutatása mellett a selyemhernyók szexuális illatanyagának elemzésére is sor kerül, és arról is szó esik, hogy a malária gyógyszerének felfedezése és Nobel-díjjal jutalmazása mögött milyen ideológiai összecsapások borzolták a tudósok kedélyeit. 

Fotó: libri.hu
  • Kiadó: Typotex Elektronikus Kiadó Kft., 2020
  • Oldalak száma: 212
  • ISBN: 9789634930839
Neked ajánljuk
Bolygónk egészsége és környezetünk védelme – Egészséges olvasnivaló téli estékre Charles Eisenstein: Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért Dobd ki a szemetest! – Elektronikus olvasnivalók téli estékre A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: libri.hu
Vissza
Hírfolyam