2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tud a növény? – Elektronikus olvasnivalók téli estékre

„Ha legközelebb a parkban sétálsz, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: Mit lát ez a nárcisz? És milyen illatokat érez a fű? Érints meg egy tölgyfalevelet, és gondolj arra, hogy a fa emlékezni fog erre az érintésre.”

Honnan tudja a Vénusz légycsapója, hogy mikor kell összezárulnia? Talán a rovarok parányi lábainak nyomását érzékeli? És miből tudja a cseresznyefa, hogy mikor kell virágba borulnia? Lehet, hogy emlékszik az időjárás változására?

Mindannyian csodáljuk a növények káprázatos sokféleségét, most azonban a neves botanikus, Daniel Chamovitz elmagyarázza nekünk, hogy ők miként érzékelik a környező világot: hogyan látják a színeket, mi módon hallanak, miféle időrendhez igazodnak.

Megmutatja, miképpen különböztetik meg a „fent”-et és a „lent”-et, miből ismerik fel, hogy egy-egy szomszédjukat falánk rovarok támadták meg, és kideríti, vajon szeretik-e, ha Led Zeppelin-lemezeket játszanak nekik.

Fotó: multimediaplaza.com
  • Eredeti cím: What a Plant Knows. A Field Guide to the Senses
  • Kiadó: Park Kiadó, 2018
  • Fordította: Makovecz Benjamin
  • Terjedelem: 240 oldal
  • ISBN: 9789633555033
Neked ajánljuk
Charlotte Milner: A vizek világa Paul Davies: Démon a gépezetben A ránk bízott kert: Ökoköltészet – világirodalmi antológia Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: multimediaplaza.com
Vissza
Hírfolyam