2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit keresnek az almafák a felhőkarcolók árnyékában?

Mary Mattingly New York-i  fotós, szobrász és performance-művész legismertebb alkotása a 2016-os, Swale névre keresztelt úszó kert, amellyel egy abszurd városi szabályozást játszott ki, hogy a városi kertek szerepéről szóló párbeszédet kezdeményezzen.

Mary Mattingly agrárvárosban nőtt fel, ahol az ivóvíz szennyezett volt, ennek hatására fordult figyelme a tiszta víz mint egyre ritkább és védendő erőforrás felé. Az installáció elkészítésekor érvényes New York-i szabályozás értelmében közterületen nem lehetett élelmiszert termeszteni és gyűjteni. 

A művész különleges kertjével arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy milyen fontosak New York vízi útjai és a közterületek, amelyeket sokkal körültekintőbben lehetne használni, és figyelmesebben lehetne gondoskodni róluk.

Milyen lehetőségeket rejt a városi tér az élelmiszer-ellátás igazságosabbá tételére, a természettel való kapcsolat fenntartására és a közös cselekvésre? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Swale.

A projekt nem maradt hatástalan: alig egy évvel utána a bronxi Concrete Plant Parkban konyhakertet nyitottak, mely jelenleg kísérleti programként működik, és melynek keretében 100 év óta először termelnek élelmiszert a város valamely parkjában.

Forrás: Mary Mattingly/youtube.com
Neked ajánljuk
Csak a szerénység előtt tárul fel a természet kitartó szépsége Művészeti kutatói ösztöndíjprogramot hirdetett a Kék Bolygó Alapítvány Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam