2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét

Marcus Rosenlund „Az időjárás és a történelem” című kötete izgalmas kalauz abba a világba, amelyről szerencsére egyre többet beszél a tudomány, ha a történelem menetéről, események értelmezéséről esik szó.

Mind több szakmai publikáció világít rá, hogy az időjárás, a klimatikus hatások – így például egy vulkánkitörés – mennyire komoly szerepet játszottak és játszhatnak az emberi közösségek történetében. Ráadásul már akkor is, amikor arról nekünk, a bolygót manapság egyre inkább alakító fajnak fogalma sem volt.

Özönvíz, cunamik, áradások, felmelegedés, kis jégkorszak, éhínség és népvándorlások – Rosenlund az emberré válás kezdeteitől egészen napjainkig vezeti olvasóit.

A tudományos-ismeretterjesztő rádiósként ismert szerző jól kamatoztatja „polgári szakmáját”, s a száraz fejtegetések helyett – már-már az északi mesemondók hagyományait idézve – játékos és izgalmas stílusban lebbenti fel a fátylat nem egy olyan ok-okozati kapcsolatról, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy összefüggésben állhattak egymással.

Miért válhatott Amszterdam a Nyugat egyik legfontosabb kikötőjévé? Vajon miért nem tudtak gyökeret verni a vikingek az általuk valamikor 1000 táján felfedezett Amerikában? Mi történt a középkori skandináv hajósok grönlandi telepével? Tényleg az eső okozhatta Napóleon vesztét Waterloo mellett? A Dogger-föld eltűnése lehetett az észak Atlantisza? Megannyi kérdés, amire a kötet a tudomány és a kutatás mai állása szerint megpróbál felelni.

Fotó: cserkiado.hu
  • Kiadó: Cser Kiadó, 2021
  • Oldalszám: 288
  • ISBN: 9789632786377
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hang.hu
Vissza
Hírfolyam