2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába

Susanne Foitzik és Olaf Fritsche Hangyák című könyve szórakoztatóan, közérthetően, de tudományos igényességgel kalauzol végig a hangyák világán: jól szervezett birodalmakon, amelyek mellett naponta haladunk el anélkül, hogy igazán belegondolnánk létezésük mikéntjébe.

Elképesztőek. Mindenhol ott vannak. Kertjeikben gombát gondoznak, és háziállatként levéltetveket tartanak. Komplex társadalomban, matriarchátusban élnek, és fejlett kommunikációs rendszerek segítségével szervezik meg akár milliós kolóniáik életét.

A hangyák teljesen idegen, időnként mégis meghökkentően ismerős világának feltárása során a szerzők bepillantást engednek a kutatók mindennapjaiba is a kolóniák laboratóriumba szállításától a hangyák agyának mikroszkópos tanulmányozásáig. 

„Mi lennénk a Föld egyedüli urai? Ez a csodálatos könyv bemutatja apró társuralkodóinkat: városokról, kemény munkáról, háborúkról, uralkodókról, sokféleségről és ökológiai szerepekről mesél. Különbözzenek tőlünk bármennyire ezek az apró rovarok, világuk kísértetiesen ismerős” – véli Frans de Waal, a Mama utolsó ölelése szerzője.

„Kisgyerekkorom óta figyelem a hangyák lenyűgözően idegen világát. Nagyon izgalmas könyv ez, segít megérteni és megismerni a hangyák szokásait, mélységében tárja fel a bolylét borzongató szépségét” – fogalmaz a könyv ajánlójában Dragomán György.

Fotó: bookline.hu
  • Kiadó: Park Kiadó, 2021
  • Terjedelem: 308 oldal
  • ISBN: 9789633557174
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: bookline.hu
Vissza
Hírfolyam