2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában

„A fiatalok számára lesz internethozzáférés, könyveket fognak olvasni, és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a „palackház” megalkotója.

A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekek megfelelő taníttatását.

Martial Zohoungbogbo annak idején egy német építésztől tanulta el, miként lehet műanyag palackok segítségével építkezni.

A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak: a földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobbak képezik a „téglákat” a falakhoz, míg a kisebbeket rétegesen helyezték le, hogy oszlopokként működjenek.

Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak.

A palackból épült könyvtár és szabadidős központ a befejezése előtt Fotó: Kokrobite Chiltern Centre/facebook.com

Egy újrahasznosítással foglalkozó vállalattól vásárolták meg a palackokat, amelyek megtöltésében a helyi iskolás gyerekek is részt vettek. Az építész szerint a „palackház” nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható és megfizethető a helyiek számára.

Neked ajánljuk
William von Hippel: A nagy társas ugrás Michel Serres: A természeti szerződés Bakó Krisztián: Városi vadvilág Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam