2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

Nyolc fiatal írót díjaztak szerdán Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.

A Regényes természet irodalmi pályázattal szerették volna megszólítani a gyakran legszívesebben a virtuális világban élő fiatalokat és olyan kortárs műveket a kezükbe adni, amelyek mai problémákat dolgoznak fel kortárs nyelven. Az anonim pályázathoz 10 millió forintos díjalapot rendeltek és a díjazott könyvek megjelentetésében is segítenek – mondta el az eredményhirdetésén a szemléletformálás jelentőségét hangsúlyozva Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A határidőre 239 érvényes pályamű érkezett be – emelte ki a Magyar Írószövetség elnöke. Erős Kinga beszámolója szerint egy pályamű egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, további hét pedig nagyon hasonló színvonalú volt, ezért a zsűri döntése értelmében a pályázat győztesét 3 millió forinttal jutalmazzák, a hét további díjazott pedig 1-1 millió forintot kap.

Első díjat nyert Regős Mátyás Lóri és a halott állatok című pályaműve, további díjazott pedig Aux Eliza, Bognár Endre, Kartali Zsuzsanna, Kemény Gabriella, Koller Gabriella, Schmöltz Margit és Veréb Árnika lett.

A szakmai zsűri tagja Erős Kinga mellett Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője, Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője, Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus volt.

Révész Máriusz az eredményhirdetésen közölte, hogy karácsonyra megjelenik a magyar természetvédelem sikereit bemutató kötet, és idén mutatták be az Erdőszelfi, majd a Sportszelfi ifjúsági versesköteteket is.

Neked ajánljuk
Michel Serres: A természeti szerződés Bakó Krisztián: Városi vadvilág A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam